Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muu ilmanvaihto aihealue Seuraava
pvm: 12.7.2018 19:16

Kysymys: onko Ilmanjäähdytin hyväksi talon rakenteille?

Muu ilmanvaihto

Hei,Nykyään on myynnissä  siirrettäviä ilmanjäähdyttimiä jotka toimii haihdutus periaatteella. Säiliöön laitetaan vettä jolla laite haihdutus periaatteella viilentää sisään virtaavaa lämmintä ilmaa, ja tuuletin puhaltaa sen viilennettynä takaisin huoneeseen.  Tällöinhän ilmankosteus ainakin teoriassa lisääntyy.

Onko tällaista viilenintä järkevää/turvallista käyttää kesäkuumilla viilentämään jolloin ilmankosteus on muutenkin suuri. Aiheuttaako tämä rakenteille homevaurion vaaran?

 
Jäsenen PetteP antama (16.7.2018 15:54) kommentti

Tällainen jäähdytin toimii ihan kivasti jossain Arizonassa, jossa ilma on kuivaa ja kuumaa. Kun jäähdyttäminen perustuu veden haihduttamiseen jäähdytettävään ilmaan, niin huoneilman lämpötila ehkä marginaalisesti laskee lämpömittarilla katsoen, mutta hiukan viileämpi, mutta kosteampi ilma tekee taatusti olon tukalaksi. Vrt. löylynheitto saunassa.Suurella ilmankosteudella käytettäessä ei laitteesta aiheudu suurta lisäriskiä, koska vesi ei haihdu. Toisaalta ei myöskään jäähtymistä tapahdu. Vaikutus sama jos kuivaa pyykkiä sisällä.Paitsi lisäksi huoneenlämpöinen kostutinlaite on oiva kaikenlaisten pöpöjen kasvatusalusta.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ei  mielestäni ei ole mitään vaaraa homeesta tai muustakaan.  Jäähdytetyssä ilmassa on suhteellinen kosteus suuri, mutta vesimäärä sama kuin lämpimässä huoneilmassa

Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / onko Ilmanjäähdytin hyväksi talon rakenteille?":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Rikkikääpä
Pihassani on kaksi päärynäpuuta joista toiseen on pesiytynyt sieni, luultavimmin rikkikääpä kahteen ryppääseen, suurempi lähe...