Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 21.9.2016 19:1

Kysymys: Daalian talvisäilytys jääkaapissa?

Muut

Otsikossa kysymys, siis voiko daaliajuurakot talvettaa jääkaapissa? 

Säännöllisin väliajoin kastelisi/kostuttaisi ettei kuivuisi kokonaan.

Cannajuurakoiden talvisäilytys olisi varmaan samalla tavalla.Viime vuodet olen nostanut daaliajuurakot ruukuista, pessyt ne, poistanut huonot ja mädät osat, kuivattanut juurakot ja säilönyt ne paperipussissa missä kuivaa turvetta ja perliittiä.

Varastohuoneessa ollut pakkasvahti (+3 - +6 astetta). Olen menettänyt miltei kaikki juurakot vaikkakin ohjeiden mukaan mennyt.

On selvää että kaikki juurakot eivät selviä talvesta, syystä tai toisesta.

Tietysti voisi aina keväällä ostaa uusia, mutta tänä keväänä tilasin ulkomailta "lautas"daalioita, jotka eivät aina ole myynnissä. Ovat sanoinkuvaamattoman kauniit, valtavat kukat ja roteva oksisto.

Sanomattakin selvää että haluaisin saada juurakot menemään talven yli.

Kiitollinen vastauksesta.
Kirkkonummi, 
Koti ei ole koti ilman koiria.
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
 Daalian talvetuksen ihannelämpötila on +5 - 10 astetta ja paikan pitäisi olla pimeä ja kuiva. Lämpötilan osalta jääkaappi olisi varmasti hyvä talvetuspaikka, mutta kosteus siellä saattaa kyllä tiivistyä juurakoiden pinnalle. Olisiko se hyväksi (pieni kosteushan on tosiaan tarpeen) vai haitaksi (jatkuva kosteus voi pidemmän päälle homehduttaa), niin sen sitten näkee. Haihdunta kyllä olisi sopivan vähäistä. Valolta daalian  juurakot tulisi tietenkin myös suojata.

Kannattaa ainakin testata talvisäilytystä siellä jääkaapissa. Lämpötila mahdollisimman pienellä - ja jos vain tähän tarkoitukseen varattu jääkaappi, niin lamppu pois. Putsaa juurakot huolella, anna kuivahtaa hyvin ja kääri vaikka sanomalehteen/talouspaperiin ja paketti reiälliseen/avonaiseen muovipussiin. Tarkista muutamaan kertaan talven aikana että kaikki on kunnossa, eikä pussiin ainakaan ole kertynyt vettä.

Kertauksena vielä daalian talvetusohjeet:
- Nosta daaliat ensimmäisten hallojen jälkeen ja ravistele, rapsuta mullat pois.
- Katkaise oksasaksilla varsi poikki pari senttiä juurenniskan yläpuolelta.
- Poista vahingoittuneet juuret.
- Talveta pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa.
- Hiekkapitoinen multa tai kasvuturve auttaa säilyttämään ilmavuuden ja tasaamaan kosteuden.
- Koneellisesti jäähdytetyssä, viileässä paikassa talvetettavien juurakoiden haihdntaa voit vähentää ilmavalla peitteellä.
- Kastele juurakoita kevyesti talven aikana.

Muuta huomioitavaa: Osa juurakoista voi tuhoutua vaikka olot olisivat hyvät. Pistokaslisätyt daaliat kasvattavat heikkoja juuria, joten niitä ei kannata säilyttää.

Ps. Kannat puolestaan tavetetaan viileässä (+7 - 10 astetta) ja valoisassa paikassa. Ne eivät siis jääkaapissa viihtyisi.
 

krookus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Daalian talvisäilytys jääkaapissa?":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Omenapuun taimen talvisäilytys ruukussa
Miten ruukussa olevan omenpuun taimien talvisäilytys pitäisi tehdä, että taimet kärsisivät mahdollisimman vähän? Milloin viedä...