Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 18.7.2022 16:39

Kysymys: klematis

Muut

Mikä tuhoaa kärhön kukat sisältäpäin? Kukat aukeavat muotopuolina ja terälehdet käpristyneinä, mm. julia correvon. Mikä avuksi?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kärhön kukka voi puhjeta epämuodostuneena tai  myös ikään kuin vajaasti muodostuneena useistakin syistä. Vihjeitä kysymyksessä on kovin vähän, joten vastauksessa käsitellään yleisiä syitä kukkien epämuotoisuudelle.

Itse kukka-aihe on voinut vahingoittua jo ennen nupun kehityksen alkamista. Syynä voi olla kukka-aiheen paleltuminen herkässä kehitysvaiheessa (esim. yöpakkaset). Myös kuivuus voinee tietyssä vaiheessa aiheuttaa yleisimmin vajaasti kehittyneitä kukkia. Jos kasvi on muilta osin kunnossa ja se on vakiintunut kasvupaikalleen eikä tänä keväänä istutettu, jompi kumpi näistä syistä sopivat kysymyksen kuvaukseen.

Nuppuvaiheessa kärhön kehitystä voivat joskus häiritä pihtihäntäiset, jotka nakertavat nuppuja ja lehtiä. Tai eräs ulkomuodoltaan kärpästä muistuttava pistiäislaji voi tehdä tuhojaan. Nämä molemmat kuitenkin aiheuttavat kukinnan lisäksi kasville muitakin vaurioita.

Kärhöillä voi esiintyä myös liikakasvua aiheuttavaa fytoplasmaa, joka aiheuttaa lehtien ja kukkien epämuotoisuutta. Kysymyksen kuvauksen perusteella tästä tuskin on kysymys, sillä liikakasvuisuudessa kasvissa on ikään kuin jotain liikaa, kuten paljon epämuotoisia terälehtiä tai lehtiä ryppäinä.

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / klematis":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: