Vastauspalvelu suljetty toistaiseksi!
Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue
pvm: 14.1.2021 8:58

Kysymys: Laiturin kiinnikemateriaalit

Muut

Aikomuksenani on rakentaa jään päältä kiinteä 12m pitkä laituri ruuvipaalujen päälle pienen järven rantaan. Ruuvipaalut ja niiden vaakajuoksukiinnikkeet ovat kuumasinkittyä terästä. Runkoon ajattelin käyttää 48X198 kestopuuta. Tuleeko runkopuiden kiinnittämiseen käyttää kuumasinkittyjä vai RST kiinnikkeitä, ruuveja ja pultteja? Reagoiko kuumasinkitty teräs kestopuun kuparin kanssa jotenkin?

Onko järkeä edes rakentaa kuumasinkittyjen ruuvipaalujen päälle, mikäli laiturirakenteissa pitäisi välttää kuumasinkittyjä tuotteita?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Nykyisen hintatason rst-osissa vallitessa kannattaa kaikki tehdä rst:stä ja painekyllästetystä. Ruuvit aina haponkestäviä.  Painekyllästetty puu kestää selvästi paremmin veden alla kuin kuumasinkutty tai ganoitu  rauta. Rst kettingit ovat hinnaltaan aivan mahdottomia hankkia, joten pitkälenkkinen 10 mm:n kestää n. 3 vuotta.  Jos kettingiä tarvitaan pitämään laituri irti rannasta, on mietittävä miten kettingin saa vaihdettua.  

Minulla on mökki merellä saaressa  ja laiturit ovat kaiken aikaa jollain tasolla esillä.   Merellä korroosio on isompi propleema kuin järvillä, mutta se ei ole vierasilmiö silläkään.  Olen kuitenkin varma , että järvellä on samoin kuin merelläkin.  Kevyt laituri on kuitenkin helpompi korjata kuin raskas betonilaituri, minkä jäät työntävät pois paikoiltaan.  Sitä ei pienkonein saa takaisin paikoilleen millään keinoin.  Ruuvipaalujen huonous siinä, että ne jäävät jään sisään talveksi.  Jä sisältää aina happea sen verran, että tuntuu siltä, kuin jää nopeuttaisi korroosita. Siksi ehdotan, korvaat teräpaalut painekyllästetyillä parruilla, koska ne eivät piittaa sähkökemiallisista reaktioista. Varmin ja helpoin laituri on maasta joustavasti tuettu pontoonilaituri.

Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Laiturin kiinnikemateriaalit":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: