Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 10.6.2014 11:20

Kysymys: Orava syreenin kimpussa

Muut

Orava on kuorinut syreenimme rungon ja paksuimmat oksat täysin paljaiksi, Mikä avuksi?! Ei kuitenkaan oraville myrkyllistä käsittelyä...Mitenkähän paljon puu on tästä kärsinyt? Aikaisempina kesinä never.
Jäsenen piikkipallo antama (25.6.2014 18:5) kommentti

Muistaakseni 1-3 vuotta sitten luin Kotipuutarha -lehdesta erään puutarha-alan ammattilaisen kirjoituksen, jossa hän kertoi Japanin ( vai oliko se sittenkin Kiinan ?)  vierailustaan. Hän kertoi siellä nähneensä, miten sikäläiset ammattilaiset olivat kietoneet elmukelmun tapaista muovia tiukkaan  ympäriinsä täysin paljaaksi kalutun puunrungon ympärille. Hänelle oli kerrottu, että puu korjaa vaurion ajanoloon eli kasvattaa uuden kuoren. Se muovi vaan pitää kietoa puun ympäri mahdollisimman pian kaluamisen jälkeen, jotta pinta ei ehtisi kuivua. Kirjoittaja sanoi aikovansa kokeilla heti kun tarvetta tulee, niin vakuuttavia olivat tulokset siellä kaukomailla olleet.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

No onpas kurre nyt outoon makuun päässyt! Mikäli runko/oksat on täysin paljaat, niin siinä ei enää vesi/ravinteet pääse kulkemaan ja se osa tulee kuolemaan. Jos kuitenkin pinta on ehjä edes joltain osin, niin kasvi varmasti koettaa tilannetta korjata (voit auttaa toipumista pienentämällä kasvustoa). Hyvinvoiva juuristo puskee pian myös uutta versoa pintaan - mutta valitettavasti kasvatus lähtee taas alusta.

Oravien karkoituskeinoina on kissojen ja koirien lisäksi käytetty kumikäärmeitä - sekä suojattavan kasvuston "hajustamista" valkosipulilla (terästä öljyä valkopulilla ja ripottele sinne tänne). Myös joidenkin elektronisten karkottimien on väitetty torjuvan myös oravia (ääni) - mutta toisaalta melua oravat eivät tunnu pelkäävän. Arempien kasvien suojaamien verkolla auttaa myös oravia vastaan, mutta syreenin tapauksessa se olisi varmaan aika mahdotonta.

Oravat ovat kivoja vekkuleita, mutta ne saattavat kyllä aiheuttaa myös haittaa puutarhassa ja talon rakenteissakin. Periaatteessa olisi parempi ajaa ne hieman kauemmas; välttää ruokkimasta, estää sisäänpääsy rakenteisiin ja säikytellä tilaisuuden tullen.Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Orava syreenin kimpussa":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mullan lisääminen syreenin juurelle
Syreeniin rajoittuvan uuden kukkapenkin mullan pinta tulee huomattavasti ylemmäksi kuin on vanhan syreenin kasvualustan pinta. Voiko multaa lisätä myö...
Kuoriaisarmeija viinimarjapensaissa
Viinimarjapensaamme tulivat tänään kukkaan ja huomasin kukkien kimpussa suuren määrän noin 2 cm:n mittaisia kuparinhohtoisia, pulskan mallis...
Pihasyreenin rungon lahoaminen
Hei, Mikähän olisi tuhonnut pihasyreenin rungon? Syreeni on ollut vähän kituliaan oloinen, mutta esim. oksia ei ole kuivunut. L&a...