Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 27.2.2014 12:56

Kysymys: Parhaat lamput taimikasvatukseen

Muut

Aikaisemmin olen käyttänyt taimikasvatuksessa sisällä energiansäästölamppuja, mutta nyt on tullut markkinoille entistä enemmän led-lamppuja, myös varta vasten taimikasvatukseen, mutta ne ovat aika kalliita. Miten muut, kotikäyttöön tarkoitetut led-lamput sopivat taimikasvatukseen? Mikä valon väri, lumen-luku jne.
Tarhajuoru

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Valaistuksessa tulee ensisijaisesti kiinnittää huomiota valon laatuun. Valon värilämpötila ei vielä kerro kaikkea valon laadusta. Avuksi tarvitaan spektri, värijakautuma. Esimerkiksi täysspektrisen päivänvalolampun valossa on pyritty mahdollisimman täydelliseen, oikeaan valoon.

Ihminen (sekä kasvit) tarvitsevat periaatteessa kaikkia päivänvalon aallonpituuksia (värejä), jotta voisivat hyvin. Laadukas valo on puhtaan valkoista (5500 K), ei keltaista (2700 - 4000 K) eikä sinistä (6000 - 8000 K). Se, mikä on tietyn kasvin kannalta optimaalinen spektri (eli käytettyjen ledien aallonpituus ja erilaisten ledien kombinaatio),  vaihtelee kasvilajien välillä.  Se miten hyvä valaisin on kokonaisuutena kasvien kannalta riippuu täysin valaisimessa käytettyjen erilaisten ledien prosentuaalisesta osuudesta.Erilaisten kasvivalaisimina kaupattujen valaisten tuottama kokonaisaallonpituus vaihtelee tuotteittain - ja kasvilajeittain.

Esimerkiksi Viva-Lite-ledit ovat maailman ensimmäisiä täyden spektrin päivänvaloledejä, joiden värilämpö on 5500 K ja värintoistoindeksi yli 91, parhaimmillaan 95. Valon värisävy on puhtaan valkoinen ja se vastaa keskipäivän päivänvaloa. Viva-Litella on erinomainen värintoisto.

Ps. Vinkkinä mainittakoon, että myös akvaarioliikkeistä löytyy sopuhintaisia, kasvivaloksikin sopivia led-valaisimia.Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Parhaat lamput taimikasvatukseen":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kiiltotuhkapensaan istutuksesta
Hei!Ostin puutarhamyymälästä uuteen pihaamme kiltotuhkapensaan taimia. Nyt luin netistä, ettei  syysistutus ole edullista tuhkapensaille. Mit...
Joensuun taimitarhat ja kasvuvyöhyke
Hei!Suunnittelen puutarhaa etätyönä Joensuuhun. Pari kysymystä tässä:Haluaisin tietää parhaat asiantuntevat paikalliset taimitarha...
Uuden pihan nurmikko
Uuden talomme pihalle oli kylvetty viime elokuussa nurmikko. Rikkakasvit olivat vallanneet pihan ennen kylvöä ja ruohonsiemen oli  kylvetty rik...
Taimikasvatus väline
Hei!  En tiedä saako tänne tämmöstä kysyä, mutta en löydä mitään linkk...