Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 4.2.2017 0:18

Kysymys: Puiden rungoissa ja kannoissa kasvaa sieniä

Muut

Moi. Osaako joku neuvoa kun pihamme puustossa metsän reunamilla kasvaa kellertävää sienikasvustoa pitkin koivunrunkoa aikas pitkinä ja runsaina rykelminä, kannoissa on myöskin. Ensiksi katsoin että onko keltavahveroa, mutta ei vaan jotain muuta. Pitääkö viottunut koivu kaataa ja kannot polttaa vai mikä neuvoksi? Tarttuuko myös terveisiin puihin? Huomasin kasvustoa syksyllä, eikä talvikaan ole niitä tuhonnu. Myös kääpiä näkyy olevan puissa ja kannoissa. Metsä on sekametsää. Isoja kuusia, koivuja, pihlajia, mäntyjä, leppiä. Olemme kaataneet isoja koivuja, että tulee valoa enemmän ja tietty kotitarpeeseen.

Toinen kysymys on että mistä voi Pälkäneeltä tai lähistöltä ostaa esim. Visakoivun ja muiden erilaisten koivujen tms. puiden taimia. Ja miten ne kannattaa laittaa kasvamaan. Haluan hoitaa omaltaosaltani metsän hyvinvointia ja meillä onkin aina paljon lintuja. Kiitos vastauksestanne!

Terveisin nimimerkki Aapiskukkoja

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Koivuihin ja kantoihin on ilmeisesti levinnyt kovan luokan lahottajia; limasieniä. Ne eivät nimestään huolimatta ole sieniä - eikä kasveja eivätkä oikein eläimiäkään. Sienten tapaan niiltä löytyy kyllä itiöpesäkkeet ja leviäminen tapahtuukin sopivien tuulenvirtausten avulla otollisiin kohteisiin. Limasienten voi kuitenkin havaita jopa liikkuvan, eikä tämä ryömiminen todellakaan ole sienille tyypillistä; limasienet luokitellaankin ameeboiksi. Kirkkaankeltainen, hieman jauhomainen limasieni paranvoi ja puiden rungoilla pieninä oranssiinvivahtavina nypylöinä leviävä limasieni sudenmaito voivat ilmestyä yhtäkkiä ja pysyä värikkäänä pienen hetken - ja hävitä näkyvistä jättäen jälkeensä vain pehmentyneen, puruisen puuaineksen.

Limasienet ja käävät kertovat puiden huonosta kunnosta. Pääseekö metsikössänne ilma kiertämään, vai onko se kovin tiivis? Ilmankosteus nousee ja tauti-/tuholaisherkkyys kasvaa liian tiiviissä kasvustossa. Terveisiin puihin itiöt eivät iske, mutta heikkokuntoisiin ja jollakin tavalla vaurioituneisiin kyllä. Heikkokuntoisimmat yksilöt kannattaa poistaa ja ilmankiertoa parantaa alueella.

Visakoivuista ja niiden hankinnasta sekä kasvatuksesta löydät varmasti parhaiten tietoa Visaseuran sivulta!

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Puiden rungoissa ja kannoissa kasvaa sieniä ":
Puutarha.net Vastaajat
Jäsenen Eija Hepokari/ Aapiskukko  antama (10.2.2017 0:23) kommentti

Kiitos tietämyksestäsi. Ilmeisesti kohta on juurikin liian tiheä. Eli on hyvä syy harventaa puustoa. Olisin vielä kysynyt eri paikassa olevasta ilmeisesti sienirykelmää..Olin syksyllä haravoimassa pihaa ja tässä kohdassa on vähän koivun kantoa joka siis kaadettiin 2010. Luulin ensiksi että on jäkälää kun oli harmahtavaa tai oikeastaan homeeksikin arvelin. Esiintyi lauttana päädyin kuitenkin, että olisi sienirihmastoa. Vieressä kasvaa pari pähkinäpensasta ja vadelmia. Tien reunalla isoja koivuja, hopeakuusi, isoja"koriste" kuusia pehmeät neulaset, sembramänty. Saman tyyppistä on ehkä myös pihan toisessa päädyssä missä nurmikko on hienosti sammaloitunut. Onko tämä haitaksi siis muulle kasvustolle. Niitä ns.limasieniä olen repinyt pois kukkapenkistä. Puutarhamme on luonnonmukaisesti hoidettua ja mietin olisiko kalkitsemisella hyötyä, ettei sienet villiinny pihassa. Kanatkaan ei noki niitä sieniä ruskeita sieniä. Kanat ja kukot ovat luonnonmukaisella hoidolla ja osaltaan lannoittavat ympäri pihamaata kun vapaana tepastelevat. Tästä tuli nyt tosi moniulotteinen kysymys, mutta mielenkiinnolla odotan neuvoja ja vastausta. Kiitos!Jäsenen päätoimittaja antama (10.2.2017 8:20) kommentti

Kuvaus maapohjan kasvustosta oli melko epätarkka, mutta voisikohan kyseessä olla jokin nahkajäkälä (googleta kuva)? Ne viihtyvät hieman kosteammissa kasvupaikoissa. Sammaloituminenkin kertoo maan tiivistymisestä, happamuudesta, varjosta ja kosteudesta. Periaatteessa kalkitus auttaa parantamaan kasvien ravinteidenottokykyä nostamalla pH:ta, mutta sienirihmastoihin sillä ei ole vaikutusta. Kun maaperässä on runsaasti lahoavaa ainesta, niin sienet viihtyvät.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ongelmia mansikan viljelyssä; nälvikkäitä ja sieniä?
Olenko aivan epäonnistunut harrasteviljelijä, kun minulla on mansiikkamaa jossa on noin 30 taimea noin 3v. vanhoja. Se on perustettu kompostinpohjaan jossa on k...
Ruostetta ruusupensaassa
Olen istuttanut pihalleni useita torniolaisia aidanteeksi. Kasvu on honteloa, epätasaista eikä lainkaan sitä mitä odotin. Lisäksi kaikissa pensai...
sienet kompostiin?
Voinko laittaa sieniä kompostiin, kun mökkipihalle tulee isoja ja tuntemattomia....