Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 1.8.2016 17:33

Kysymys: rikkakasvi

Muut

Meillä on puutarhassa joku rikkakasvi, joka

- leviää tosi nopeasti

- lehdet alta harmaa, ja voivat olla jopa 30cm pitkää,

- ei muodosta yhtään kukintaa

- syrjäyttää kaikki muut kasvit alta

Liitteenä 2 kuvaa.

Paikallinen puutarhayritys ei osaa tunnista kasviamme.

Mitä kasvi se on, ja mitä voidaan tehdä??

terveisin,

 
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kyseessä on Suomessa hyvin yleinen, kosteilla paikoilla viihtyvä huopaohdake. Lehtien ulkonäkö vaihtelee ja ohdakkeet voivat risteytymien vuoksi olla myös hyvin monenlaisia. Huopaohdakkeella on syvällä kasvava (muokkauskoneet eivät yllä), vaakasuora juuri, jonka avulla se kasvattaa laajoja kasvustoja. Etenkin varjoisassa paikassa kasvaessaan huopaohdake jää usein aivan kukattomaksi. Se on monivuotinen ruohokasvi ja piikikkäitä sukulaisiaan helpommin siedettävä.

Torjunta ei maata muokkaamalla onnistu, sillä ruusukkeita kasvattava juuri on suhteellisen syvällä - ja juurakko jatkaa kasvuaan myös pienistä paloista. Osa juurakosta ei tee joka vuosi maanpäälistä kasvustoa, joten lehtien kautta vaikuttavat valmisteet eivät välttämättä tuhoa koko kasvustoa. Ainakin torjuntaa tulee tehdä useamman kerran ennen kuin voitolle pääsee. Jos ohdakkeen kasvupaikka on syrjäinen, eikä varsinaisesti haittaa, niin helpointa on antaa sen olla (ruohonleikkurilla voi ajella säännöllisesti yli).

Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / rikkakasvi":
Puutarha.net Vastaajat
Jäsenen J4890801710 antama (5.8.2016 17:49) kommentti

hei, epäilen vahvasti, että kysessä olisi huopaohdake. Kirjakuvien mukaan huopaohdakkeella on varsi, josta lehdet lähdevät. Tällä rikkakasville ei ole varsia, vaan kaikki lehdet kasvavat suoraan "maasta". ( en osaa liittää tähän uutta selväntävää kuvaa). Mutta jo aiemmista kuvista näkee, ettei varsia ole lainkaan. terveisin. Jäsenen päätoimittaja antama (9.8.2016 12:12) kommentti

Asiantuntijoidemme mukaan kyseessä kuitenkin on huopahdakkeen ensimmäisen vuoden kasvustoa. Ensi vuonna se kasvattaa vartta ja valon riittässä kukkii. Pysyy toki matalana niittämällä. Katso kuvia vaikkapa Luontoportti/huopaohdake.Jäsenen J4890801710 antama (10.8.2016 9:31) kommentti

Kiitos vastauksestanne! Nyt uskotaan!(Kehittämisehdotus: kommentteihin pitäisi voida uudestaan liittää kuvan, eikä pelkästään 1.kysymykseen.)
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa