Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 2.8.2016 20:19

Kysymys: talvipuutarhan ongelma...

Muut

Meilla uusi talvipuutarha- itä ja osittain eteläikkunaa- jossa maakasviallas,

istutin persillijan ja mintuntaimia myös tomaatin .

tomaatti kasvaa vartta ja lehtiä, yrtit ei juuri ollenkaan kasvanut.

Nyt lehtikaali syöty reille, pieniä vihreitä matoja löysin mullasta .

Missähän vika?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ovatko kaikki kasvit samassa altaassa? Hyvässä, ilmavassa, lannoitetussa kasvualustassa?

Tomaatin voimakas kasvu voi selittyä runsaalla typpilannoituksella (tai vain otollisilla olosuhteilla), yrttien huono kasvu voi selittyä esimerkiksi niiden keskittymisellä juurten kasvattamiseen isossa kasvualustassa (tai epämukavilla olosuhteilla). Leikkaaminen ja latvominen tuuheuttaa yleensä kasvua; persilja jopa vaatii latvontaa (sekä lannoitusta ja reilua kastelua). Joka tapauksessa vaikuttaisi siltä, että olosuhteet ovat tomaatille otollisemmat kuin yrteille:

- Eihän tila ole liian kuuma? Etelästä tuleva paahde nostaa helposti lämpötilan yrteille liian tukalaksi - tomaattia se ei haittaa. Kastelun tulee olla riittävää ja tuuletus tarpeen.

- Eihän paikka ole liian valoisa? Minttu ja persilja pitävät molemmat puolivarjoisasta paikasta. Anna aurinkoisin kasvupaikka tomaateille.

Lehtikaaliin voi reikiä tehdä esimerkiksi kaaliperhosen kellertävänvihreät toukat (kerää käsin ja hävitä)  ja mullasta saattaa löytyä myös kirppojen, kaalikärpäsen tai kaalikoin pieniä, vihreitä toukkia (torjunta pyretriinivalmisteilla). Harson käyttö taimettumisen tai istuttamisen jälkeen suojaa näiltä.

Tutustu tarkoin kasvattamiesi kasvien toiveisiin ja hoito-ohjeisiin, jotta voit tarjota niille parhaimmat kasvun eväät.

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / talvipuutarhan ongelma...":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Niittyhumalan valloittama nurmi
Talvella ostamamme 10-vuotiaan talon nurmikko on harmikseni surkeassa kunnossa ja rikkakasvien valloittama. Erityisesti siitä erottuu violettina kukkiva niittyhumala...