Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Perustukset aihealue
pvm: 10.10.2019 9:59

Kysymys: Rintamamiestalon kellarin kph- ja sauna

Perustukset

Hei,

vuonna -58 valmistunut rintsikka. Lämmityksen olemme vaihtaneet öljystä maalämpöön, kellariin takka listalla. Salaojat ja sadevesijärjestelmät uusitaan tänä vuonna, samalla Fuktisol ulkomuuriin. Ilmanvaihtoa tehostetaan Mobair tms/ muutetaan ilmanvaihto koneelliseksi. Sauna ja kph sijaitsee kellarissa ja lattian rakenteesta tiedustelen. Meillä ei ole vaihtoehtona sijoittaa saunaa ulos, mikä olisi paras ratkaisu. Toiseksi paras ratkaisu on piikata lattia auki ja tehdä kapilaarikatkot. Kysymys kuuluu mikä on kolmanneksi paras rakenne, koska meillä ei tulevan paalutuksen ja talon oikaisun puolesta ole mahdollisuutta piikata kph- ja saunatilan lattiaa auki. Pohjalaatan vahvuus n. 50-60mm, alla tod näk osittain muovikalvo, sekä savimaa. Tilat sijaitsee talon koilis-itä kulmassa. Toiveena luonnollisesti, että huonekorkeus säilyisi edes nykyisellään 190cm. Nykyinen rakenne: savi, muovi, pohjalaatta, stryroks 20mm, hiekkaa (!) 20mm, valu jossa kupariputket ja laatoitus. Mahdollisuus on piikata styroksiin asti kamaa pois (n.90-120mm). Eli pohjavalu jäisi jäljelle. Pintakosteusmittari ei aikanaan tarkastuksessa värähtänyt kuin saunan paneelien alla. Lattialämmitys on toiminut ja laatta tuntunut jalkapohjaan mukavalle. Tilan katto- ja seinäpaneelit oli aistinvaraisesti kuivat ja terveet, kun ne poistettiin. Tilassa on toimiva tulo- ja poistoilma, lisäksi saunaseinän paneelin alla lähellä lattiaa, on seinään tehty reikä, joka tuulettaa viereiseen pukuhuoneeseen. Käsityksemme mukaan tämä tuulettaa muurin ja paneelien väliä. Paneelien koolaukset on pultattu suoraan ulkomuuriin/ väliseiniin(muureihin). Eikä niissäkään havaittu lahoa. Tiiltä vähän pilkistää rappuksen takana, eli jonkinlainen rivinteeraus seinissä/seinässä on. Ja sauna lämmennyt ikiaikaisella pienellä kiukaalla hyvin, sekä kuivunut hyvin. Seinien puolesta emme välttämättä rakennetta muuta, koska ilmiselvästi toiminut näin hyvin 80-luvulta asti. Kiitos vastauksesta!

yt. Rakentajamuija

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kapillaarikatkon tekemiseksi lattiaa ei kannata piikata auki, sillä kertomasi perusteella pohjalaatan alla on muovikalvo, joka toimii jo kapillaarikatkona...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava sisäänkirjautunut palveluun.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Rintamamiestalon kellarin kph- ja sauna":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen J1093973810 antama (10.10.2019 13:32) kommentti

Kiitos nopeasta vastauksesta. Jos/ kun piikkaamme nykyisen lattian pohjalaattaan asti pois, voiko rakenne olla seuraavanlainen: pohjavalu, finnfoam tms 20mm(?), raudoitus, lattialämmitysputket, valu, (vesieristys Ardex 8+9?), laatoitus? Eriste lienee asiallinen tuolla pohjavalun päällä kuitenkin? Eräs suositteli ilman eristettä.

Mitä mieltä vesieristeestä tällaisessa kohteessa?

Jäsenen PN antama (10.10.2019 22:29) kommentti

Laatoituksen alle teidän pitää asentaa vedeneristys, sillä kyseessä on märkätila, jota koskevat rakennusmääräykset C 2 Kosteus.

Jäsenen J1093973810 antama (13.10.2019 9:37) kommentti

Totta. Mitä mieltä tuosta pohjavalun päälle tulevasta eristyksestä? Finnfoam tms. Onko rakenne minkä yllä pohdiskelin järkevä? Pohjavalu n. 5-7cm ja tämän alla tosiaan muovikalvo paikoin.


Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: