Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihan pinnat ja rakenteet aihealue Seuraava
pvm: 13.6.2022 11:44

Kysymys: Nurmikkolaatu

Pihan pinnat ja rakenteet

Hei.

Mikä on se kestävin nurmikkoseos, jossa apilaakin seassa ja jota on aikoinaankin käytetty menestyksekkäästi kestävien pihanurmien perustamiseen?

Olen kokeillut joitain siemenmerkkejä, mutta niistä tuntuu tulevan vain hentoa (rairuohomaista) nurmea, joka kuolee yhden kesä jälkeen.
Kysymyksiä: 85 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Ainakin Siemen-tuotemerkin alla on ollut Poutanurmi-siemenseos, joka sisälsi apilaa. Liekö tämä ollut kysyjän mielessä. Nykyisinkin Siemen-merkillä myydään Scheteligin pakkaamia nurmiseoksia, mutta apila niihin täytyy ostaa erikseen.

Nurmiseokset sisältävät eri siemenlajeja, kuten niittynurmikkaa, punanataa, puistonataa ja rölliä. Seokset vaihtelevat nurmikon käyttötarkoitusken mukaan. Kulutusta kestävät siemenlajit valitaan vaikkapa lasten leikkejä ja pallopelejä kestämään tarkoitetulle nurmelle. Usein seoksissa on mukana raiheinääkin, joka on yksivuotinen heinä. Sen tarkoitus on lähinnä esteettinen ja viherryttää nurmi nopeasti, sillä muut lajit itävät hitaammin. Kun monivuotiset lajit vahvistuvat, raiheinää ei enää tarvita, sillä ne vahvempina valloittavat elintilan. 

Koska kysyjän nurmi ei lähde kunnolliseen kasvuun, kannattaa etsiä syytä kasvualustasta ja muista olosuhteista. Kasvualustan tulee olla sen verran tiivistä, että se kestää kävelyä, mutta ei kivikovaa. Multakerroksen syvyys tulisi olla ainakin 20 cm, mutta sen allakaan ei saa olla esimerkiksi kaiken läpäisevää sepeliä tai tiukkaa savikkoa, joka kerää veden seisomaan. Kasvualustassa pitää olla kalkitus ja ravinteet kohdillaan, jotta nurmi pääsee kasvuun. Samoin kosteutta pitää riittää koko multatilan syvyydeltä niin kauan, että nurmi pääsee vahvaan kasvuun. Multa ei silti saa olla litimärkääkään. Erityisen herkkä vaihe on, kun siemen on juuri itänyt. Jos se silloin kuivuu, se myös kuolee eikä nurmen kasvatus onnistu. Myös hento kasvun alku on kriittinen kosteuden suhteen. Uusi nurmikko tarvitsee siis ainakin ensimmäisen kasvuvuotensa huolellista hoitoa.

 

pelargoniat
Arvostele vastaus kysymykseen "Pihan pinnat ja rakenteet / Nurmikkolaatu":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: