Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 25.6.2017 11:37

Kysymys: Kultasateen uudelleen istutus

Pihasuunnittelu

Hei asiantuntijat

Minulla on jokunen vuosi vanha Kultasade, jonka jänikset söivät useana talvena. Nyt se on kuitenkin kasvanut yli kolmimetriseksi ja kukki tänä vuonna ekan kerran runsaasti. Kysyisin miten saisin sen istutetuksi parempaan paikkaan. Onko juuristo laaja? Kuinka suuri paakku pitää saada? Onnistuuko lapiolla kaivuu? Mikä vuodenaika syksykö?  Mitä pitää huomioida, tarviiko leikata, kärsiikö juuristo vai tekeekö uusia jne.

Kysyy tyhmä istuttaja.

Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kaikenlaisissa siirtotöissä kannattaa pitää mielessä 2 asiaa; siirtäminen kasvin ollessa lepotilassa (syksyllä tuleentumisen jälkeen tai aikaisin keväällä) ja mahdollisimman iso juuripaakku. Mikäli juuristoa joutuu siirron yhteydessä kovin pienentämään, niin vastaavasti maanpäälistä osaakin kannattaa keventää; näin juuristolla riittää voimia nostaa riittävästi vettä ja ravinteita latvustolleen. Juuripaakun koko kannattaa suhteuttaa latvuksen leveyteen eli vähintään latvuston levyinen paakku.

Kultasade kasvattaa niukasti tyviversoja ja sen juuristo on melko paksu ja harva. Juurakon laajuus riippuu kuitenkin kasvualustasta; tuoreella ja läpäisevällä alustalla juurakko voi olla vain latvuston levyinen ja suhteellisen pinnassa - ja kuivemmassa taas levittäytyä laajemmalle ja syvemmälle. Juuripaakun kaivaminen lapiolla riippuu täysin maan laadusta, juuriston laajuudesta ja lapionkäyttäjän voimista.

Kultasade viihtyy aurinkoisella, suojaisalla paikalla, tuoreessa, vähäravinteisessa ja läpäisevässä kasvualustassa. Normaalisti sitä ei tarvitse leikkailla; vain kuolleet ja vioittuneet versot poistetaan. Rusakoilta kannattaa suojata talveksi. Alasleikkausta kultasade ei kestä.

Toivottavasti onnistut kultasateesi siirrossa. Muistathan muuten että koko kasvi on myös myrkyllinen.

Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Kultasateen uudelleen istutus":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Pallohortensian istutus
Pallohortensian istutus...
Chilien hot Lemon ja Jamaica Red Habaneron itävýys
Laitoin tammikuun alussa itämään samoihin olosuhteisiin Apachea, Jamaica Bell, Hot Lemon ja Red Habanero chilejä, kahdesta jälkimmäisest...
Puutarhan ylläpidon kustannusten laskeminen
Heipä hei kaikki.Mulla ois tässä kouluhommia joihin tartteis hiukka avustusta, ei suoria vastauksia, välttämätää :PMutta, pitä...
Tuijien istutus ja hoito
Moi !Istutimme pari vuotta sitten tuijia aidanteeksi savipitoiseen rinteeseen. Osa tuijista kuoli ja osa jatkaa kasvuaan. Ollaan hieman ymmällään, että...