Edellinen | Pihasuunnittelu aihealue | Seuraava |
Kysymys: Vinkkejä terassin monivuotisiin istutuksiin
Pihasuunnittelu
Kommentoi:*
Noin 0,5 m syvä multatila, hyvä salaojitus ja eristeet -> monivuotisten kasvien talvehtiminen onnistuu yleensä hyvin. Tällaisessa istutusaltaassa menestyvät kaikki valo-olosuhteiltaan paikkaan sopivat pensaat ja perennat sekä syväjuuriset vihannekset. Keskimittaiselle ihmiselle 0,6 m korkea (kierrettävä, noin 1 m leveä) laatikko on myös ergonominen.
Hyvä salaojitus (lecasora + suodatinkangas) varmistaa, ettei sade- ja kasteluvesi jää makaamaan kasvualustaan. Katon kallistus voi riittää ohjaamaan vedet reunan alta oikeaan suuntaan - tai vesi voidaan ohjata erillisellä poistoputkella vaikka terassin alta sadevesijärjestelmään. Kasvualustan tulee olla vettä läpäisevää, mutta ei kuitenkaan liian kevyttä (tuuli kuivattaa ja heiluttaa kasveja enemmän) - ja kastelumahdollisuus lähettyvillä.
Puurakenteiset istutusaltaat ovat melko kevyitä. Materiaalista ei kuitenkaan saa liueta mitään kemikaaleja - ja sen tulee kestää ulko-olosuhteita vuosia. Siperianlehtikuusi on puuainekseltaan kestävintä ja muistuttaakin kestopuuta käyttöominaisuuksiltaan. Eristeenä voi käyttää eristelevyä tai ns. kuplamuovia. Puun kestoa parantaa, jos kostea multa ei ole suoraan kosketuksissa siihen.
Kasvien valinnassa tulee ottaa huomioon paikan valo- ja tuuliolosuhteet. Yhdistäkää monivuotista ja yksivuotista rohkeasti. Esimerkiksi... (jatkuu kommenttina)

(1500 merkkiin ei saa aina riittävää vastausta mahdutettua).
Esimerkiksi pensasangervot ovat kestäviä ja lajikkeista löytyy valinnanvaraa; koivuangervon pyöreä muoto ja valkoinen kukinta voisi olla kaunis, keijuangervojen matala peittävyys sopiva. Kattoterassin istutuslaatikossa villiviini ja humala voisivat olla liian kookkaita ja humalankin kasvimassan poistaminen vuosittain hankalaa. Jotain pienempiä köynnöksiä suosittelisimme; vaikkapa kärhöjä - ja jotain yksivuotista köynnöstä kaveriksi? Tai jos laittaisitte hernettä?Kesäkukkia voi yhdistää monivuotisiin - ja hyötykasveja myös. Oleskelualueen vieressä ei mitään piikkisiä havu- tai ruusukasveja tms. kenties kannata kasvattaa - ja istutusaltaisiin muutenkin valita sopivan pieninä (niin juurakoltaan kuin kasvukooltaan) pysyviä kasveja.
Kasvivalinnoissa auttaa myös Puutarha.netin Kasvikortisto; laittakaapa sinne sopivat hakukriteerit ja tutustukaa rauhassa kasveihin!
Kiitos hyvistä neuvoista!
Kasveihin liittyen vielä kysyttävää. Tutustuin Avoimet puutarhat-päivänä sekä tuoksuköynnöskuusamaan sekä lumikärhöön ja jompi kumpi näistä olisi ihana tuohon näkösuojaksi. Onko jompi kumpi toista parempi tällaisessa käytössä? Terassi on aurinkoisella paikalla, johon lähes koko päivän paistaa aurinko. Näihin olisi sitten kiva yhdistää jotain yksivuotista, tämä oli hyvä idea :)
Molemmat itse asiassa kelpo vaihtoehtoja! Voimakasasvuisia (2/3 - 5/7 m), kestäviä (I-IV), auringossa menestyviä, helppohoitoisia jne. Köynnöskuusaman tuoksu voi toki herkkänenäisempiä häiritä oleskelualueella ja vanhemmiten se voi hoitamattomana alkaa näyttämään risuiselta. Toki lumikärhönkin vanhimpia versoja kannattaa harventaa muutaman vuoden välein.
Molemmat pitävät tuoreesta ja ravinteikkaasta maasta. Kasvualustan laatuun tulee panostaa (vähän savea sekaan), huolehtia lannoituksesta - ja muistaa kastella tarvittaessa.
Kommentoi:*
Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:
kysymykseni koskee mustaherukan loista joka on pesiytynyt nuoriin herukka istutuksiin Herukanraakileet muuttuvat mustiksi ja ovat kuin muumioituneet....
Ostin tänään edullisesti 2 syyshortensiaa ja yhden patiopajun. Ovat ruukkutaimia ja kohtuullisen isoissa ruukuissa. Patiopajussa näkyy jalonnusk...