Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 7.5.2022 13:53

Kysymys: Hopeakuusen leikkaaminen

Puutarhan hoitotyöt

Istutin Hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta  kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen , kun kuusi on mielestän sopivan kokrkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä? 
Oulu, Suomi
Kysymyksiä: 8 kpl

Kommentoi:*




Virallinen Vastaus
Kun kuusen kokoa halutaan hillitä, kannattaa toimia juuri niin kuin kuvailet. Vuosikasvujen  lyhentäminen on hyvä aloitettaa jo nyt, kun taimi on vielä pieni. Kun latvotaan joka vuosi, pysyy puun kasvutapa tasaisena ja kauniina. Vuosikasvujen lyhentäminen tuuhettaa puuta ja hidastaa sen pituus- ja leveyskasvua. Mitä lyhyemmäksi vuosikasvua typistät, sitä hitaammin puu kasvaa kokoa ja sitä tiheämäksi muodostuu sen oksisto. 

Kun latva katkaistaan puun lähestyessä toivottua maksimikorkeutta, on erityisen tärkeää latvoa vuosikasvuja joka vuosi. Jos se unohtuu, tulee puuhun ikään kuin taitekohta, sillä se hakee mieluusti uutta latvaa. Latvan katkaisun ja säännöllisen latvomisen myötä puun latva pyöristyy eli sen muoto siltäkin osin hieman muuttuu.

Latvominen on tehtävä viimeistään varhaiskeväällä ennen uuden kasvun alkua, kovien pakkasten mentyä ohi. Käypä aika latvomiselle on kesälläkin, kun uusi vuosikasvu on saavuttanut pituutensa, mutta ei ole vielä puutunut. Koska kasvukautta on tuossa vaiheessa vielä runsaasti jäljellä, oksat ehtivät muodostaa kesän kuluessa uuden kasvusilmun latvottujen oksien päihin. Keväällä leikattaessa silmut muodostuvat ensin, ennen kuin kasvu voi alkaa.

Myös syksyllä voi leikata. Puun kannalta ei ole suurta eroa, leikataanko keväällä vai syksyllä, mutta kesäleikkaus antaa puulle mahdollisuuden kasvuun jo varhain keväällä. 

Kuusen leikkaamisessa on muistettava kaksi tärkeää asiaa:
  1. Viimeistä vuosikasvua on jätettävä aina vähän jäjjelle, sillä uusi kasvusilmu muodostuu siihen. Liian syvältä leikattaessa silmut muuodostuvat huonosti, jos lainkaan.
  2. Kesällä leikattaessa ei saa leikata hellekaudella, sillä puu ottaa sen raskaasti ja stressaantuessaan ruskettaa runsaasti neulasia.


krookus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Hopeakuusen leikkaaminen":
Jäsenen J532528174 antama (8.5.2022 17:10) kommentti

Kiitos vastauksesta!



Jäsenen J532528174 antama (8.5.2022 17:10) kommentti

Kiitos vastauksesta!




Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Jänis söi hopeakuusen neulaset
Istutimme pihallemme noin 4 vuotta sitten hopeakuusen, joka on kasvanut mukavasti ja tehnyt paljon uutta kasvua, joka on keväällä erottunut värilt...
Vahingoittaako kevätleikkaus pikkutalvion kukintaa?
Hei!Milloin pikkutalvio leikataan?Talvio leviää niin runsaasti, että sitä on pakko leikata pois välillä. Niin se pysyy tuuheana ja siistin&#...
Vanhan kuusiaidan kaventaminen
Hei,Saimme kaupungilta kirjeen, että kuusiaitamme on liian leveä. Se oli pitkään leikkaamatta entisen asukkaan aikaan. Nyt olemme kahtena vuotena leik...
Pitkien tuijien leikkaaminen lyhyemmäksi
Meillä on pihassa tuija-aita, joka kuusi vuotta sitten muuttaessamme tähän oli harva ja melko huonokasvuinen - seassa kasvoi mm. vaahteraa ja m...
Hopeakuusen uudet vuosikasvaimet pudottavat neulaset
Vajaa 50-vuotiaan hopeakuusen (Picea pungen Glauca) tämän vuotiset vuosikasvaimet ovat kesän aikana ruskettuneet erityisesti ylh&a...