Edellinen | Puutarhan hoitotyöt aihealue | Seuraava |
Kysymys: Karviaispuskan lehdettömyys
Puutarhan hoitotyöt
Tässä on kuva karviaispuskastani: http://prntscr.com/8b4wbe
2. Takapihallani kasvaa reunoissa rikkaruhoja. Olen kitkeny niitä mutta ne kasvaa uudestaan takaisin, mikä neuvoksi? Olen miettinyt että pitäisikö ostaa kaupasta sitä torjunta-ainetta joka kitkee puolestani?
Kommentoi:*
Kuvalinkkiä emme saaneet toimimaan, mutta päättelit että lehdet on syöty. Tämä saa epäilemään karviaispistiäistä, jotka saattavat kaluta karviaisen jopa lehdettömäksi. Luulisi kuitenkin että olisit havainnut näitä vihreitä, usein mustapilkkuisia 15-17 mm pitkiä toukkia pensaassasi?
Toukat koteloituvat ja pudottautuvat maahan talvehtimaan, joten hyvä torjuntakeino on kääntää maa syksyllä tai keväällä pensaan juurelta. Toukat joutuvat syvemmälle ja ainakin osa tuhoutuu. Kesäkuun puolivälistä lähtien kannattaa tarkkailla etenkin pensaan sisäosia. Jos toukkia löytyy, niin ruiskuta niitä kukinnan jälkeen toluvedellä (uusi käsittely tarvittaessa). Järeämpi keino on ruiskutus malationilla tai pyretriimipohjaisilla tuotteilla.
Toisen sukupolven toukkia voi esiintyä heinä-/elokuussa. Silloin ruiskutukset tehdään toukkien ollessa vielä pieniä. Lämpiminä kesinä saattaa kehittyä vielä kolmaskin sukupolvi.
Toki kyseessä saattaa olla myös karviaisiinkin kosteana kesänä iskevä varistetauti. Se on sienitauti, joka saa lehdet ruskettumaan ja varismaan ennen aikojaan (loppukesällä ihan lehdetön). Myös marjat voivat varista. Sieni talvehtii pensaiden juurella olevissa lehdissä, joten haravoi ne huolellisesti (ja polta). Pensaan pitäminen ilmavana auttaa ehkäisemään tautia myös. Torjunta tarvittaessa ennen kukintaa tai sadon jälkeen. Kokeilla voi myös omenaviinietikkasumutetta (2 l vettä + 1 rkl omenaviinietikkaa + 2 tl mäntysuopaliuosta); toista ruiskutus tarvittaessa.
Mikäli rikkaruohojen torjuntaan ei tosiaan kitkeminen riitä, niin silloin kannattaa tosiaan turvautua kemiallisiin keinoihin; esimerkiksi RoundUpin apuun.