Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 5.9.2023 9:41

Kysymys: Kukkapenkki

Puutarhan hoitotyöt

Miten parantaa kukkapenkkiä kun se on kovasti ns. "turpeentunut" ? Purkaako kokonaan ja vaihtaa koko maaperä ? Onko mitään muuta konstia ?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Meille ei nyt aivan aukene termi "turpeentunut" kukkapenkki, joten täsmäneuvoja on vaikea antaa. Jos kyseessä on yksivuotisia, taimina istutettavia kausikasveja kasvava penkki, on vuosittainen mullan lisäys joka tapauksessa tarpeen, jotta kasvualustassa on voimaa kukinnan ylläpitämiseen. Samalla kitketään rikat pois, jotta kukkivat kasvit pääsevät oikeuksiinsa. 

Monivuotisia kukkia kasvava penkki eli perennapenkki vaatii aika ajoin uudistamista:
  • Kun perennat ovat kasvaneet niin tiheiksi, että kasvu ja kukinta taantuu, on aika jakaa yksittäiset taimet ja istuttaa ne uudelleen. Samalla poistetaan rikkakasvit, erityisesti monivuotiset, juurineen ja parannetaan maata uudella, ravinteikkaalla mullalla. Jakotaimet istutetaan muualle tai annetaan ystäville.
  • Kun maa on tiivistynyt, voi olla hankalaa pöyhiä multaa ilmavammaksi nostamatta kasveja ensin ylös, sillä perennoiden juuret saattavat vaurioitua maan möyhentämisestä.
  • Kun rikkakasvit ovat vallanneet perennapenkin tai se on heinittynyt, eikä niitä enää saa kuriin kitkemällä, on aika nostaa perennat ylös, puhdistaa juurakot ja muu kasvualusta rikoista. Samalla parannetaan maata multalisäyksin.
Vuosittaisiin hoitotöihin kuuluu ainakin kevät- ja syksykitkentä. Mieluusti keskellä kesääkin kannattaa käydä penkki läpi, jotta rikkakasvit pysyvät kurissa.  Keväisin maan parannus lannoittamalla ja humuslisäys esimerkiksi kompostimullalla ylläpitävät penkin kasvukuntoa. Jos penkissä kasvaa kalkinsuosijoita eli neutraalissa maassa viihtyviä kasveja, kalkitus viikko tai pari ennen lannoitusta saattaa myös olla tarpeen. Kalkituksella autetaan kasvien ravinteiden saantia, sillä liian happamassa ne eivät saa siinä olevia ravinteita otettua käyttöönsä. Kalkituksessa ei kuitenkaan saa liioitella, sillä liika kalkki on pahasta. 

Lisää tietoa maanparannuksesta ja kalkituksesta löytyy täältä: https://muhevainen.fi/oppaat/ostajan-oppaat/maalajit-ja-maanparannus/

T. Muhevaisen vastaustiimi

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Kukkapenkki":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Gladiolus
Meillä on keskellä pihaa kukkapenkki jossa on aikoinaan ollut gladioliuksia. Ensimmäisenä syksynä otin sipulit sisälle koska ei kuulemma kes...
Korkeampi kasvi perennapenkin taustalle?
Puutarhaan syntyy uusi kukkapenkki, johon on tarkoitus laittaa pari hortensiaa (Endless summer ja syyshortensia) sekä pioneja etureunaan. Taakse jäisi tilaa jol...
Mitä nämä kiharat "jätökset" kukkapenkissä ovat ja miten pääsee eroon?
Hei Sorapäällysteiseen pieneen kukkapenkkiimme on ilmestynyt lukuisia pieniä kiharaisia jätöksen näköisi...