Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 3.10.2022 12:20

Kysymys: LEHMUKSEN NUORENNUSLEIKKAUS?

Puutarhan hoitotyöt

HEI, PIHAMME LEHMUS KASVANUT LIIAN KOOKKAAKSI JA VARJOSTAVAKSI. MITEN JA MILLOIN SE KANNATTAISI LEIKATA?

Kysymyksiä: 5 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Lehmuksen latvusta voi pienentää varhain keväällä tai keskikesän korvilla tai vähän sen jälkeen. Kesällä tehty leikkaus on sikäli suotuisa, että silloin kiivaimman kasvun aika alkaa olla ohitse, eikä uusia versoja kasva yhtä innolla kuin kevätleikkauksessa.

Latvusta  pienennetään usean vuoden aikana vähän kerrallaan, jotta puu ei ala voimaan huonosti. Sitä leikataan lyhentämällä oksia niiden haarautumiskohdista.  Kovin paksuja oksia ei suositella leikattavaksi, jotta haavapinnasta ei tule suurta. Suuret leikkaushaavat paranevat hitaasti ja niistä voi päästä haitallisia sienitauteja puun sisään. Esimerkiksi oksia, jotka ovat 7 cm halkaisijaltaan, voi hyvin leikata. Tappeja ei pidä jättää. Niihin kasvaa heikkoja vesiversoja, jotka tekevät latvuksesta  luutamaisen. Vesiversoja kannattaa kaikin tavoin välttää, sillä ne kasvavat nopeasti pituutta ja sama varjostusongelma uusiutuu ennen aikojaan.  Vesiversojen kasvua hillitsee myös usealle vuodelle jaettu, maltillinen leikkaamistahti.

Suuren  puun leikkaamiseen kannattaaa pyytää apua arboristilta, joka on puiden asiantuntija. Sen lisäksi, että hänellä on osaamista arvioida juuri kyseistä puuta ja sen leikkaamisen yksityiskohtia, hänellä on keinot tehdä työ turvallisesti. 

Terveisin
Puutarhamyymälä Muhevaisen tiimi

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / LEHMUKSEN NUORENNUSLEIKKAUS?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lehmuksen leikkaus
Milloin voi leikata lehmuksen rungosta versoja ja onko siihen jokin leikkausohje?...
Saako lehmuksen alkuun pistokkaasta?
Tapasin keskellä Osloa nuoren pehmeälehtisen ja 'monivihreän' lehmuksen. Tarkkaa tietoa ei puusta enempää ole kuin että on lehdilt&#...
Vanhan tammen nuorentaminen
Onko mahdollista tehdä tammelle nuorennusleikkaus? Pihallamme kasvaa kolme vanhaa (30-40v) tammea ja ne ovat niin suuria, että pienentäminen olisi todella...