Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 23.2.2015 21:12

Kysymys: Lumme ja kuunlilja

Puutarhan hoitotyöt

Voiko noin neljä vuotta vanhaa puutarhalummetta jakaa? Kesät se on isossa vesiruukussa ja alkaa olla täynnä enkä haluaisi isompaa ruukkua. Sillä on neljä kasvupistettä.
Viime kesänä veden pinnalla oli vihreää sakkaa; oliko se jotain levää? Paikka on aurinkoinen.
Ja sitten vielä; mikä vaivasi kirjavakuunliljaa, kun puolivälissä kesää lehtiin tuli ruskeita laikkuja ja ne kohdat mätänivät? Lännen puolelta saa aurinkoa. Onko jokin tauti ja joutuuko ne hävittämään? Tiedosta kiitollinen

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Mikäli lumpeen istutuskori käy ahtaaksi (tai niiden kukinta laantuu), niin sen voi tosiaan jakaa keväällä. Jaa juurakko varovasti niin, että jokaiseen osaan jää ainakin yksi voimakas silmu kasvua jatkamaan.

Vihreä sakka altaan pinnalla on voinut olla ihan siitepölykerrostumaa tai tosiaan levää ja merkki siitä, ettei vesi oikein kierrä altaassa. Onko altaassassasi kunnon pumppu suodattimineen? Olethan puhdistanut sitä säännöllisesti? Pienen allaspumpun suodatin tukkeutuu nopeasti levämönjästä.

Kuunliljojasi näkemättä on vaivan aiheuttajaa vaikea nimetä. Syynä on voinut olla ihan "auringonpolttama", kenties etana - kuin virustautikin. Toki on mahdollista että kuunliljasi ovat saastuneet jossakin vaiheessa Hostan x-virukselle, joka vaikuttaa iskevän helpoimmin juuri kirjavalehtisiin lajikkeisiin. Tällöin ne tulevat kuolemaan hoitotoimista huolimatta (ja pitäisi hävittää huolella). Tarkkaile tilannetta tulevana kasvukautena.

 Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Lumme ja kuunlilja":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mistä humusta
Hei !Minulla kasvaa tarhakalliokielo, kuunlilja ja keltakurjenmiekka, jotka kaikki tarvitsisivat humusta. Mistä humusta saa?...
Kirjavat kuunliljat vihreinä
keväällä kirjavalehtinen kuunlilja tekee ensimäiset lehdet komean kirjavaksi mutta myöhemmin tulevat ovat yksivärisiä kalpean vaalean v...