Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 21.4.2015 11:22

Kysymys: Marjapensaan leikkuu?

Puutarhan hoitotyöt

Asun rivitalossa ja pihassa on ollut ennen meitä jo punaviinimarja puska, siitä kasvaa noin 4 pitkää oksaa, viime syksynä tuli vain vähän marjoja, pitääkö niitä oksia leikata? auttaisiko se että alkaisi kasvamaan isommaksi puskaksi?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Koska herukkapensaassanne on vain 4 oksaa ja nekin pitkiä, niin suosittelemme tosiaan nyt leikkaamaan niitä reippaasti lyhyemmäksi. Voi tosin olla, että marjapensaan kasvua heikentää jokin muukin, kenties kasvuoloista lähtöisin oleva tekijä. Onko paikka valoisa ja kasvualusta rikkaruohoton? Oletteko lannoittaneet ja kalkinneet? Ei kai paikka ole liian kuiva tai koivun katveessa?

Tehkää pensaalle ns. istutusleikkaus, vaikka kyseessä onkin vanhempi yksilö. Leikatkaa kaikki 4 versoa noin 15-20 sentin mittaisiksi jonkin terveen silmun yläpuolelta. Leikkaus yllyttää kasvia haaraantumaan ja kasvattamaan lisää versoja. Siistikää tarvittaessa myös maanpinta, lannoittakaa ja kalkitkaa. Mikäli kasvu jatkossakin tuntuu olevan kovin piiskamaista, niin voitte sopivassa määrin  lyhentää kasvua sadonkorjuun jälkeen sekä keväisin ennen silmujen kasvuunlähtöä.

Herukan ja karviaisen leikkaaminenArvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Marjapensaan leikkuu?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tammen alaoksien leikkaaminen
Nurmikon leikkuu on ikävää kuvan noin kymmenvuotisen tammen isojen leveiden alaoksien johdosta. Voiko alimmat oksat leikata pois kuvassa n&...