Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 31.8.2015 22:3

Kysymys: Pitääkö 160cm pihta tukea ja pitääkö suojata kevätauringolta

Puutarhan hoitotyöt

Istutimme pari päivää sitten 3 palsamipihtaa ja 1 lännenpihdan, kaikki 160 cm. Pitääkö ne tukea ja voiko sen tehdä nyt enää näin istutuksen jälkeen? Entä kuinka usein ja paljon niitä kastellaan? Pitääkö kevät auringolta suojata? Jossain mainittiin, että saattaa kärsiä keväthallasta - miten siltä suojataan?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Puiden tukeminen sen ensimmäisinä kasvuvuosina pitää taimet tukevasti maassa tuulenkin tuivertaessa ja antaa taimelle näin paremman rauhan juurtua hyvin ja kasvaa suoraksi puuksi. Yleensä tukikepit asennetaan istutuksen yhteydessä, mutta ei se jälkikäteenkään mahdotonta ole; rautakangella vain riittävän syvä reikä ja tiukka tiivistys tolpan ympäriltä. Sitominen ohjeiden mukaan (kasvuvara, älä hirtä) siihen tarkoitetulla materiaalilla.

Olette istutuksen yhteydessä varmasti kastelleet taimet ja istutuskuopat huolellisesti? Periaatteessa syksyllä on hyvä aika istuttaa syyskosteuden ansiosta, eikä taimet kovinkaan helposti kuivumaan pääse. Kastelun tarve riippuu lähinnä paikan tuulisuudesta, kasvualustan läpäisyvyydestä sekä syksyn sateista. Hyvässä kosteustasapainossa lepotilaan siirtyvät havupuut kestävät paremmin kevätauringon haihduttamista. Kastelusta kannattaa kuitenkin huolehtia erityisesti ensi vuonna; puiden ensimmäisenä kasvukautena. Kastelkaa kerralla runsaasti, niin puiden juuret hakeutuvat veden perässä alaspäin - ei pintaan.

Mikäli paikka on aurinkoinen, niin ei tosiaan ole haitaksi suojata nuoria havupuita niiden ensmmäisinä keväinä. Kun ne ovat muutaman vuoden kuluttua kunnolla juurtuneet niin suojaaminen (ja tukikepit) eivät enää ole tarpeen. Auringolta voi puut suojata varjostusverkolla ja mikäli kasvupaikka on kovin alava ja halla voi tosiaan kiusata, niin toki hallaharsoakin voi käyttää. Suojat voi asettaa paikoilleen jo syksyllä maan routaannuttua tai viimeistään helmi-maaliskuussa.

Katsopa tästä kuvasarja havupuiden istuttamisesta.Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Pitääkö 160cm pihta tukea ja pitääkö suojata kevätauringolta":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

harmaapihta tiputtaa neulaset
Hei!Kyselisin sellaista asiaa, että mikähän mahtaa vaivata tuota meidän harmaapihtaa. Huomasin viime kesänä sen neulasten pinnalla jotain va...
Nuoren magnolian talvisuojaus?
Istutin vuosi sitten magnolia "Susanin" pihallemme. Oikeastaan hämmästyksekseni syksyllä istutettu arka taimi selvisi hyvin talven yli, ja kasvoi...
Kohopenkin kohotus ja peurankellon poisto
Minulla on kivireunuksella 50cm kohotettu kukkaryhmä, jossa on lähinnä matalia kivikkokukkia. Vieressä on matalampi osa, missä on lamokataja...