Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 30.8.2023 17:47

Kysymys: Purppuraheisiangervon ja pikkujasmikkeen istutusleikkaus

Puutarhan hoitotyöt

Hei! Olen istuttanut nyt elokuussa purppuraheisiangervoja 5 kpl ja yhden pikkujasmikkeen, olivat astiataimia.Ilmeisesti istutusleikkaus tehdään vasta keväällä? Tarkalleen milloin keväällä ja miten? Olen yrittänyt etsiä tietoa, mutta en ole ymmärtänyt. Kuinka paljon jätetään versoja ja mistä kohtia ne leikataan? Silmun yläpuolelta? Kiitos tuhannesti tämä on vaikeaa hommaa.
Nokia, 
Kysymyksiä: 15 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Astiataimille on luultavasti aikanaan jo taimistolla tehty varsinainen istutusleikkaus. Tulevana keväänä ei siis ole välttämätöntä leikata. Mutta  jos lisähaaroittumista halutaan edistää, se kannattaa tehdä keväällä. Leikkauksen voi tehdä hyvinkin varhain, kunhan pahimmat pakkaset ovat jo loppuneet. Keväällä pensaiden kasvuvoima on suurimmillaan, joten se kannattaa käyttää täysimääräisesti hyväksi ja leikata ajoissa eli viimesitään ennen kuin silmut puhkeavat lehdiksi. Silloin uudet versot kasvavat voimakkaimmin.

Leikkaaminen itsessään tuuheuttaa pensasta ja haaroittuminen tapahtuu leikkauskohdasta. Leikkaa siis siitä kohdasta, josta haaroittumista toivot. Maata myöten ei kuitenkaa saa leikata – turvallista on jättää vähintään 15-20 cm oksaa jäljelle. Jos pensaissa on jo haarakohtia, kannattaa leikata niiden yläpuolelta ja jättää haarakohdan päälle ainakin pari silmua. Koska pensaissa voi olla yksilöllisiä eroja haaroittumiskohdissa, voit joutua tekemään kompromisseja leikkauskohdista, mikäli haluat, että leikatut pensaat jäävät tasakorkuisiksi. Aika tasaa toki myös leikkauksen jälkeen eri korkuisiksi jäävät pensaat.

Leikkaa oksat ulospäin osoittavan silmun yläpuolelta, jotta myös uusi oksa alkaa kasvaa ulospäin. Jos leikkaat pensaan sisäänpäin osoittavan silmun yläpuolelta, kasvaa ensimmäinen uusi oksa pensaan sisään. Leikkaa oksa ainakin sentin verran sopivan silmun yläpuolelta, jotta mahdollinen oksan pään kuivuminen ei kuivata myös ylimmäksi jäävää silmua. Jos on vaikea tunnistaa, mikä silmu osoittaa ulos, mikä sisään päin, ei  kannata huolestua. Pensaat osaavat kyllä korjata muotonsa pikku hiljaa itsekin.

T. Muhevaisen vastaustiimi

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Purppuraheisiangervon ja pikkujasmikkeen istutusleikkaus":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Juhannusruusun leikkaaminen
Hei!Istutimme kesän alussa juhannusruusua takapihallemme aidaksi. Istuttamisen jälkeen tulikin kaikenlaista ja istutusleikkaus jäi tekemättä. Voi...
Isojen pensaiden siirto
Siirsimme viime kesänä täysikasvuisen pihajasmikkeen pihallemme heinäkuussa. Meiltä onnettomilta jäi istutusleikkaus tekemättä. Ka...