Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 8.3.2016 19:24

Kysymys: Ruusumurheita

Puutarhan hoitotyöt

Viime vuonna kaikki ruusuni sairastuivat johonkin outoon tautiin. Alempi kuva on toissavuodelta, ylempi viime kesältä. Huomasin viime kesänä, että ruususta lemahti lentoon pienen pieniä itikoita, kun siihen koski. Luin muistaakseni tältä palstalta, että ruusua pitäisi kastella voimakkaasti, jotta otukset katoaisivat. Minulla on kaksi tämmöistä sekä kurtturuusuaita. Juuri tätä kuvassa olevaa kastelin puutarhaletkulla usein ja voimakkaasti. Luulin päässeeni niistä eroon. Kun tuli kukkimisen aika, niin sitten kävikin näin. Nuput kuolivat ennenkuin pääsivät kukkaan. Kastelusta ei nähdäkseni ollut mitään hyötyä, sillä tämä kärsi yhtä paljon kuin sisarensa, jota en kastellut niin paljon.Kauheinta oli se, että ongelma näytti siirtyneen kurtturuusuihinkin. Niistä suuri osa pääsi kukkaan, mutta kukinta loppui aivan liian lyhyeen. Onko talvi voinut poistaa ongelman? Mitä tulisi tehdä, että näin ei vaan enää ikinä kävisi!!! Murhe oli aika kova, sillä tämäkin on niin mahtava ollessaan kukassa. Se on n. 2 m korkea. Sisarensa on vielä korkeampi.Kiitos!

Taina
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kuvan ja kuvauksesi perusteella vaikuttaisi siltä, että vattukärsäkäs (Anthonomus rubi) on tehnyt ikävää jälkeä ruusuissasi. Nimestään huolimatta vattukärsäkäs nimittäin pitää erityisesti Pimpinella-ruusuista. Ne ovat mustanruskeita, parin kolmen millin pituisia eli hyvin pieniä koppakuoriaisia, jotka jyrsivät nuppujen varret poikki. Sen seurauksena nuput kuivuvat ja varisevat. Torjunta pyretriinillä - esimerkiksi Neudorffin luonnonmukaisella Spruzit -tuhohyönteisten torjunta-aineella. Myös valkosipulivedellä sanotaan olevan tehoa.

Kylmä vesisuihku tosiaan karkoittaa muun muassa kirvoja (ellei niitä ole runsaasti).

pelargoniat
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Ruusumurheita":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: