Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 9.2.2019 20:47

Kysymys: Syödyt omenapuut

Puutarhan hoitotyöt

Jänis tai rusakko syönyt kolmen omenapuun rungot ja oksia.

Mikään runko ei onneksi ole täysin kaluttu ympäri. Pahiten kalutussa rungossa on vielä nilaa jäljellä n. 20%.

Minkälaisia hoito- /korjaustoimenpitetä ongelmaan olisi?

Erä tuttu kehoitti laittamaan haavanhoitoainetta (Malusan) ja päälle elmukelmua.

Voiko tuota haavanhoitoainetta laittaa nyt talvella kun on sopiasti nuoskakeli. Entä kun kaluttu kohta on märkä, voiko sitä laittaa?

Joku on myös laittanut niiniä ja sen päälle kelmua.

Kiitos jo etukäteen kaikesta neuvosta.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Jos rungossa on edes vähän ehjää pintaa, toivoa sen korjaantumisesta ja puun toipumisesta on. Siisti haavan reunat varovasti terävällä veitsellä eli poista poistaa repeytyneet, kuivat ja kuolleet osat. Levitä avoimeen pintaan haavanhoitoainetta suojaamaan puuta sienitaudeilta. Leikkaa syödyt alaoksat poikki ehjää kohtaa lähimpänä olevan silmun yläpuolelta ja toivo parasta.

Vaikka runko olisi syöty paljaaksi, puu tekee kyllä keväällä lehdet vararavinnon turvin. Vasta sen jälkeen alkaa kuivuminen.

Omenapuu alkaa myös kasvattaa versoja kalutun kohdan alapuolelle. Jos uusi kasvu tulee jalonnuskohdan yläpuolelta, puun ominaisuudet säilyvät, mutta puusta tulee pensasmainen.

Suuren haavapinnan umpeutuminen vie aikaa ja jättää helposti ikuisesti avoimen portin lahottajasienille. Vaurioituneet puut ovat sen takia usein kaikesta huolimatta lyhytikäisiä.

Haavahoitoaineen on tarkoituskin estää haavan kuivuminen, joten haavapinnan märkyydestä ei ole haittaa. Kelmun tai niinen käyttämiselle ei kuitenkan ole mitään tarvetta. Alla ohje neudorffin Malusan-haavahoitoaineen käytöstä.
 

Malusan® Haavanhoitoaine

 

Malusan Haavanhoitoaine
  • suojakuori kaikkien hedelmä- ja koristepuiden haavojen suojaamiseen
  • ehkäisee taudinaiheuttajien tunkeutumista
  • estää luotettavasti haavan kuivumisen ja edistää näin sen paranemista
  • tippumaton, käyttölämpötila -2 °C että +30 °C

käyttö:

  • puhdista haava perusteellisesti, poista irralliset kuoren osat
  • leikkaa pois sairaat haavaumat terveeseen puuhun asti
  • sivele haava huolellisesti noin 1 cm haavan reunan yli


Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Syödyt omenapuut":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mikä on tämä tuholainen ja miten pääsee eroon?
Hei,Rucola/salaattipenkissämme kasvimaalla myllää kuvan ötököitä, joita on pilvin pimein. Aluksi ne iskivät rucolapenkkiin ja nyt...
Hakkuuaukiosta puutarhaksi
Moi,Olen ostanut hehtaarin tontin joka on nyt hakkuuaukiona. Tiedettävästi jossain syvyydessä hakkuujätteen ja pintakerroksen alla pohjalla on kalliot...
Mistä johtuu muumio-omenat
Ostimme talon, jonka pihassa on ollut hedelmäpuita, mutta edellinen omistaja sanoi poistaneensa omenapuut pihasta, koska ne tekivät paljon muumio-omenoitaMik...