Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 31.3.2019 16:54

Kysymys: Vanhan omenapuun leikkaaminen

Puutarhan hoitotyöt

Hei!

Talonyhtiömme pihassa on vanha omenapuu, mahdollisesti talon rakentamisen ajalta asti (-54). Sitä ei ole leikattu varmaankaan hetkeen, en tiedä, milloin viimeksi. Luin useampien sivujen ohjeita vanhan omenapuun leikkamisesta ja sain kuvan, että harvennusleikkaukset pitää jakaa nyt useamman vuoden ajalle, jotta kerralla ei tule otettua liikaa ja puu innostu tekemään pelkkiä vesiversoja. Toisaalta kuivat oksat neuvotaan ottamaan pois, samoin kuin pystysuoraan kasvavat vesiversot ja toisiaan hankaavat oksat. Onko jotain vinkkejä, paljonko nyt tänä vuonna uskaltaa leikata, mikä on ”liikaa”? Jos pystysuorat versot ovat kasvaneet jo monta vuotta, voiko ne ottaa kaikki kerralla vai muutaman per vuosi? Ja muutama per oksa vai muutama per koko puu? Voiko kaikki selkeästi kuivat/kuolleet oksat leikata kerralla?
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kaikki selkeästi kuivat ja kuolleet oksat saa poistaa milloin vain. Muiden oksien poistamiseksi on vaikea antaa tiukkaa ohjetta, sillä jokainen leikattava puu on yksilö. Suosittelisimme katsomaan puuta aluksi kokonaisuutena; auttaisiko jonkin isomman oksanhaaran pois...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava sisäänkirjautunut palveluun.

Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Vanhan omenapuun leikkaaminen":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*