Edellinen | Puutarhan hoitotyöt aihealue | Seuraava |
Kysymys: Vanhan puutarhan ensitoimet
Puutarhan hoitotyöt
Olemme mieheni kanssa ostaneet vanhan talon ja tontin, ja tämän mukana tulee ihana, mutta aika räjähtänyt puutarha, jota ei ole hoidettu pitkään aikaan. Tontilla on aika paljon pensaita ja muutamia vanhoja omenapuita, marjapuskia ja ilmeisesti syreeneitä ja yksi riippapihjala, ym tuntematonta.
Pääsemme luultavasti vasta kesäkuun ensimmäinen päivä kunnolla paikan päälle, joten kevättoimet jäävät tekemättä... Mitä reheville pensaille ja aika huonossa hapessa oleville puille voi tehdä siinä vaiheessa? Vai tyydynkö katselemaan ja ihmettelemään tämän kesän, ja poistelen vain kuolleita oksia?
Ohessa kuva korkeimmasta koristeomenapuusta, onko se menetetty tapaus? Mitä sille voisi tehdä? Vanhoissa omppupuissa on aika paljon myös sellaista "jäkälää" pinnassa, kertooko että on huonossa kunnossa?

Kiitos paljon!
Kommentoi:*
Onnittelut "uuden" talon omistajille! Vanha, villiintynyt puutarha voi tulevina kesinä tuottaa teille iloisia kasviyllätyksiä.
Aina kannattaa tutustua pihaan ja sen kasveihin kunnolla, ennen kuin aloittaa ainakaan mitään suurempia projekteja. Sama pätee myös itse rakennukseen; vasta asuessa talo tulee niin tutuksi, että sen muutos ja perusparannustyöt kannattaa aloittaa.
Vanhoihin omppupuihin kasvava jäkälä on normaalia, eikä siitä tarvitse huolehtia. Jos intoa piisaa, niin voit toki harjalla irroitella niitä. Jäkälä toimii kuitenkin talvehtimis- ja pesäpaikkana monille tuholaisille. Tämän kesän aikana myös näet, onko jokin pihan puista tai pensaista aivan kuollut ja heti poistettavissa. Muista kuitenkin että kasvien elämänhalu on vahva ja nuorennus-/hoitotoimilla ne saattavat innostua uuteen, upeaan kasvuun!
Tänä kesänä voitte tosiaan aloittaa puutarhan siistimisellä; kuivat ja kuolleet, vahingoittuneet tai tautiset oksat voi huoletta poistaa, lannoitetta ja kalkkia levittää, nurmikoita haravoida ja kukkapenkkejä kitkeä. Heinä-elokuussa syyslannosta.
Sadonkorjuun jälkeen voitte tarkastella marjapensaita ja hedelmäpuita hieman tiiviimmin. Marjapensaista voi poistaa muutaman, vanhimman oksan juuresta ja poistaa/lyhentää myös maata vasten kasvavia versoja. Myös liian kaukana kasvavat voi poistaa. Hedelmäpuista voi katsoa, pitäisikö sen latvusta ilmavoittaa poistamalla jokin isompi oksa (vanhan omenapuun leikkaus jaettava useammalle vuodelle, ettei se aivan villiinny kasvuun. 1-2 isompaa tai useampia pienempiä kerralla; kevättalvella tai loppukesästä) Lue ohjeet omenapuun leikkaamiseen...
Ensi keväänä, maalis-huhtikuussa, voitte sitten urakoida ja nuorentaa pihan kaikki pensaat (näin leikkaat puutarhassa). Opettele kuitenkin tämän kesän aikana tunnistamaan pihasi kasvit; kirjaa ne vaikka ylös ja selvitä talven aikana niiden tarvitseman hoidon ja leikkausohjeet. Apuna tässä mm. Puutarha.netin Kasvikortisto.
Kun tunnet pihasi ja sen kasvit - ja olet tehnyt niille nuorennus- ja hoitotoimenpiteet - niin voitte alkaa miettimään, miten pihasta saisi juuri teidän näköisenne ja teidän tarpeitanne vastaavan. Ei ole hullumpi ajatus pyytää asiantuntijaa konsultointikäynnille (yksittäinen käynti ei maltaita maksa, mutta antaa paljon uutta tietoa, ideoita ja vinkkejä pihan parhaaksi) tai vaikka tilata toiveitanne vastaavan pihan kunnostussuunnitelman!
Luehan lisää vanhan pihan kunnostamisesta...
...vanhan nurmikon hoidosta...
Puutarha.netistä löydät neuvot ja vinkit puutarhan kunnostamiseen, hoitoon ja uudistamiseen (muista myös keskustelupalstan monipuolinen anti!) - ja Rakentaja.fi-puolelta puolestaan löydät tietoa vanhan talon kanssa eteen tuleviin kunnostustöihin. Käytä tieto hyödyksesi!
Kiitos paljon nopeasta ja kattavasta vastauksesta! Eli rauhallista puutarhanhoitoa edessä tänä kesänä :) Aurinkoista pääsiäistä!
Kiitos paljon nopeasta ja kattavasta vastauksesta! Eli rauhallista puutarhanhoitoa edessä tänä kesänä :) Aurinkoista pääsiäistä!
Kommentoi:*
Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:
Hei,Ostin kolme vuotta sitten vanhan mummonmökin.Se oli ollut useita vuosia asumatta ja pihamaa oli villiintynyt ja luonnontilassa. Niitin pihapiiriä aika koval...
Hei, voisiko kahvinporoja hyödyntää mitenkään puutarhan hoidossa, esim. lannoitteena tai karkotteena v...
Hei,taloyhtiömme hankkii syksyisin pihatalkoisiin jätelavan lehdille ja muulle puutarhajätteelle. Mietinkin, onko mahdollista/järkevaa korvata lava ha...
Hei Kaikki Pirteät Puutarhan Ystävät. Olisiko kellään antaa vinkkejä siihen , miten voi estää Kultapallon leviäm...
Olen aloittelija puutarhan hoidossa..Voitteko antaa vihjeitä mikä perenna olisi kyseessä.?Kuvaa ei ole, tuntomerkkeinä vihreät pyöreän...
Heipä hei kaikki.Mulla ois tässä kouluhommia joihin tartteis hiukka avustusta, ei suoria vastauksia, välttämätää :PMutta, pitä...
Sekatavarakaupan kuivatusta herneestä tulee hyvää rokkaa, mutta itääköhän kova e...
Hei.Olemme muuttamassa omakotitaloon maaliskuun alussa ja sormet syyhyävät päästä keväällä puutarh...
Hei, puutarhan reunaan ilmestyi kasvi, joka levitäytyy kovasti ympäristöön ja muodostaa yhtenaisen maton maahan. Se valtaa alaa jopa...