Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 13.7.2020 9:18

Kysymys: As Oy Yhtiökokouksen kutsuun liittyvää

Rakennusoikeudelliset kysymykset

 

Asunto Osakeyhtiön kokouskutsua varten olen antanut Isännöitsijälle sähköposti osoitteen johon olen pyytänyt kutsut lähettämään.

Kesäkuussa 2020 pidettyä kokousta varten en kutsua saanut ja kyselyyni Isännöitsijän vastaus oli että asia on häneltä jäänyt huomaamatta ja virhe on kyllä hänen.

Kysymys: Miten minun tulee asiassa menetellä koska olin Isännöitsijää etukäteen informoinut vastuuvapauteen liittyvässä asiassa koskien taloyhtiön yhtiökokousten- ja hallituksen pöytäkirjojen säilyttämiseen liittyvää asiaa. Hallitus / isännöitsijä ei ole huolehtinut aikaisempien vuosien pöytäkirjojen arkistoinnista. Tällä hetkellä ei tiedossa missä nämä asiakirjat ovat. Asia kävi ilmi kun olisi tarvittu tarkastaa pöytäkirjoista taloyhtiöön liittyviä päätöksiä.    

 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Mitä yhtiöjärjestyksenne määrää yhtiökokouksen koolle kutsumisesta?

Lain mukaan (asunto-osakeyhtiölaki 6:18 §) kirjallinen kokouskutsu on toimitettava jokaiselle osakkeenomistajalle, jonka postiosoite on yhtiön tiedossa tai joka on ilmoittanut sähköpostiosoitteen tai muun tietoliikenneyhteyden kutsun toimittamista varten.

Kysyit, miten sinun tulee asiassa menetellä koska olin Isännöitsijää etukäteen informoinut vastuuvapauteen liittyvässä asiassa koskien taloyhtiön yhtiökokousten- ja hallituksen pöytäkirjojen säilyttämiseen liittyvää asiaa. Ilmeisesti et siis halua hyväksyä tällaista päätöstä?

Asunto-osakeyhtiölain 23 luvin 2 §:n mukaan yhtiökokouksessa tehty päätös on mitätön, jos kokoukseen ei ole toimitettu kutsua taikka kokouskutsua koskevia säännöksiä tai määräyksiä on olennaisesti rikottu.

Osakkeenomistaja, hallitus, hallituksen jäsen tai isännöitsijä voi nostaa moitekanteen käräjäoikeudessa yhtiötä vastaan sen vahvistamiseksi, että yhtiökokouksen tekemä kuvaamasi päätös on mitätön.

Moitekanteen johdosta annettavassa tuomiossa yhtiökokouksen tekemä päätös voidaan kantajan vaatimuksesta julistaa pätemättömäksi tai sitä voidaan muuttaa. Kantajan vaatimuksesta voidaan samalla kieltää yhtiötä panemasta pätemätöntä päätöstä täytäntöön. Päätöstä voidaan muuttaa vain, jos voidaan todeta, minkä sisältöinen päätöksen olisi pitänyt olla.

Tuomio, jolla yhtiökokouksen päätös on julistettu pätemättömäksi tai jolla päätöstä on muutettu, on voimassa myös niihin osakkeenomistajiin nähden, jotka eivät ole yhtyneet kanteeseen.
 

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / As Oy Yhtiökokouksen kutsuun liittyvää":
Markus Talvio
, Suomi
OTM, Toimitusjohtaja

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: