Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 13.7.2020 1:22

Kysymys: Asunto-osakkaan ilmoitusvelvollisuus ja taloyhtiön suostumus

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Asunto-osakeyhtiö muodostuu 12 erillistalosta. Vastuunjakotaulukon ja yhtiöjärjestyksen mukaan osakkeenomistaja vastaa kaikista niistä korjaus- ja kunnospitotöistä ja kustannuksista, jotka voidaan kohdistaa siihen rakennukseen, jossa hänen hallitsemansa huoneisto sijaitsee.  Yhtiön kunnospitovastuuseen kuuluu yhteiset piha-alueet, pihatie ja yleinen jalkakäytävä. Pitääkö osakkaan ilmoittaa tai pyytää suostumus taloyhtiöltä rakennukseen kohdistuvista perusparannustöistä, vaikka ne eivät kuulu taloyhtiölle, eikä taloyhtiö valvo niitä? Mitkä huoneistoon/hallitsemaansa rakennukseen kohdistuvat remontit osakkaan pitäisi ilmoittaa ja/tai pyytää taloyhtiön suostumus tällaisessa yhtiöjärjestyksessä?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Mitä yhtiöjärjestyksenne asiasta määrää?
Miten yhtiössä on aiemmn toimittu vastaavissa tilanteissa, eli millainen käytäntö yhtiöönne on muodostunut?

Olen hieman varovainen vastaamaan sinulle mitään kun en tiedä vastauksia esittämiini kysymyksiin.

Lähtökohtaisesti taloyhtiölle tulisi kuitenkin vähintäänkin ilmoittaa korjauksista ja perusparannuksista. Lain mukaan nimittäin osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen.

Mikäli osakkeenomistajan kunnossapitotyöhön vaaditaan viranomaisen lupa, hallituksen on haettava lupa tai valtuutettava osakkeenomistaja hakemaan se. Osakkeenomistaja vastaa luvan hakemisesta aiheutuvista kustannuksista.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Asunto-osakkaan ilmoitusvelvollisuus ja taloyhtiön suostumus":
Markus Talvio
, Suomi
OTM, Toimitusjohtaja
Jäsenen J505029177 antama (27.7.2020 22:29) kommentti

Tämä on varsin yleinen tilanne eikä oikeuskäytäntöä liene syntynyt. Useimmiten ilmeisesti tällaisen vastuujaon yhtiöissä osakas tekee rakennuksessaan "mitä haluaa" ilmoittamatta kenellekään.

Jäsenen J11952131628 antama (31.7.2020 12:8) kommentti

Tällaisessa taloyhtiössä on hyvät ja huonot puolet. Kaikki riippuu asukkaista miten innokkaita ovat auttamaan / tekemään töitä taloyhtiön ja edullisen yhtiövastikkeen eteen. Riitaisat taloyhtiöt ovat todella harmillisia, koska varmasti olisi mukavampaa kaikille asukkaille, että turhaa kiusaa ei tehtäisi ja asuminen olisi miellyttävää.

On ihmisiä jotka "nauttivat" tai elävät toisten kiusaamisella ja saavat mahdollisesti jotakin tyydytystä siitä :-(. Minusta pitäisi pystyä sopimaan ja kertomaan täydentävä selvitys, miksi? Riitaisat taloyhtiöt haittaavat myös asuntojen myyntiä / vuokrausta ja mahdolliset kiusaajat voivat tehdä siitä myös vaikeaa. 


Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: