Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue
pvm: 11.9.2019 10:1

Kysymys: Hallituksen puutteellinen kokoonpano ja toimivalta

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei,Asunto-osakeyhtiömme hallituksen jäsen erosi reilut kaksi kuukautta sitten tehtävästään. Asiasta ilmoitettiin sähköpostilla kuukautta ennen eroamista isännöitsijätoimiston viikkokirjeellä. Asunto-osakeyhtiön osakkaille ei ole missään vaiheessa tiedotettu mitään uuden hallituksen jäsenen valinnasta, vaikka yhtiöjärjestyksen mukaan hallituksessa tulee olla viisi jäsentä. Nyt jäseniä on siis neljä. Yhtiöjärjestyksessä ei ole erikseen määritelty uuden hallituksen jäsenen valinnan tapaa, eli tarkoittaako tämä että uuden jäsenen voi valita vain yhtiökokouksessa? Mikäli hallitus olisi keskenään päättänyt uuden jäsenen valinnasta niin onko tämä päätös silloin pätemätön?

Kysymyksen toinen osa koskee nykyisen puutteellisen hallituksen toimivaltaa. Onko hallituksella mahdollisuutta tai ylipäätään oikeutta tehdä nykyisellä kokoonpanolla minkäänlaisia asunto-osakeyhtiötä koskevia päätöksiä? Miten asiassa tulisi menetellä, jos hallitus on ilman toimivaltaa tehnyt päätöksiä, joilla on taloudellisia seuraamuksia?

Saako asunto-osakeyhtiön osakas pyytää hallituksen pöytäkirjoja tai hallituksen tekemiä päätöksiä / yksittäisen hallituksen jäsenen toimeenpanemia tekemisiä laskuineen nähtäväkseen?Kiitos!

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei,
 
lähtökohta on, että yhtiökokous valitsee hallituksen. Yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin määrätä, että alle puolet hallituksesta valitaan muussa järjestyksessä. Mikäli erillistä määräystä ei ole, tulee uusi hallituksen jäsen valita yhtiökokouksessa ja esim....


Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava sisäänkirjautunut palveluun.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Hallituksen puutteellinen kokoonpano ja toimivalta":
Kristian Krokfors
Helsinki, Suomi
Lakimies

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: