Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 24.9.2023 18:48

Kysymys: Kirjaukset ostotarjoukseen

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Mietin ostotarjousta v:n 2007 rivitaloasunnosta. Kohteessa ei ole asuntovälittäjää. V. 2016 yhtiön 4 asunnossa (kaikkiaan asuntoja 6) takuukorjattiin olohuoneen-kylpyhuoneen välisten kiviseinien halkeamia asentamalla oh:n puolelle kipsilevyt. Voiko ostotarjoukseen tehdä kirjauksen, jonka mukaan myyjä vastaa niistä asunnon teknisistä/ rakenteellisista ongelmista, jotka ovat olleet olemassa ennen asunnon hallinnan siirtymistä ostajalle? Miten kirjaus kannattaisi muotoilla tarjoukseen.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kysyit, voiko jo ostotarjoukseen tehdä kirjauksen, jonka mukaan myyjä vastaa niistä asunnon teknisistä ja rakenteellisista ongelmista, jotka ovat olleet olemassa ennen asunnon hallinnan siirtymistä ostajalle.

Kyllä ostotarjoukseen voi asuntokaupassa liittää melko vapaasti mitä tahansa ehtoja. Ne tosin pitää liittää myös kauppakirjaan ehdoiksi, jos kauppa tehdään ostotarjouksen mukaisesti, kunhan kaupan osapuolet ovat niistä yhtä mieltä.

Olennaista on kuvaamassasi tapauksessa selvästi vähintäänkin luetella ne puutteet ja mahdollisten ongelmien sijaintipaikat huoneistossa ja rakenteissa.

Asuntokauppalain mukaan asunnossa on virhe, jos se ei vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovitun tai se ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut asunnosta ja joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Kysessä on virhe myös silloin jos myyjä on ennen kaupantekoa jättänyt antamatta ostajalle tiedon sellaisesta asuntoa koskevasta erityisestä seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon ottaen huomioon hänen mahdollisuutensa havaita kyseinen seikka asunnon tarkastuksessa, myyjän tietoisuus ostajan asettamista erityisvaatimuksista sekä muut seikat, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Kysessä on virhe myös jos, asunto on varustukseltaan, kunnoltaan tai muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi kuin ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää ottaen huomioon asunnon hinta, sen ikä, alueella tavanomainen varustetaso, kohtuullista asumistasoa koskevat yleiset vaatimukset sekä muut seikat.

Olennaista on kuitenkin havaita, että kantavissa rakenteissa olevista virheistä ja niiden korjaamisesta on yleensä vastuussa taloyhtiö, ei niinkään suoraan osakkaat tai asuntokaupassa myyjä.

Osakas vastaa pääsäännön mukaan muun ohella asuntonsa pintamateriaaleista ja niiden kuunnosta. Taloyhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Yhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa mm. lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Yhtiö ei kuitenkaan vastaa osakehuoneistoissa olevista altaista. Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi.


 

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Kirjaukset ostotarjoukseen":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: