Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue
pvm: 20.11.2023 14:56

Kysymys: KOkonaisurakan myöhästymissakko YSE 1998

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Olemme tilanneet ok-talon hanketoteutuksena, jossa talopaketti toimitus tuli talotehtaalta, ja muut avaimet-käteen kuuluvat työt toiselta yhtiöltä.

Kaikki muu on sujunut ok , aikataulussa, käyttöönotto-katselmus ok, taloon jo muutettu 5/22 ok, mutta loppukatselmus ja siihen liittyneet kaupungin suostumukset ovat vieneet aikaa.  Valmiina nyt 11/23

olemmeko oikeutettuja myöhästymissakkoon / liittyvätkö nämä toimenpiteet (loppukatselmus) yleiseen projektin valmistumiseen YSE 1998 ehtojen mukaan.Tässä sakko pykälä sopimuksestamme5.3 Aikataulu ja viivästyminen

                     

                      Hankesopimukseen laitetaan kohteen valmistumispäivämäärä hankesopimuksen allekirjoitusvaiheessa. Ainoastaan rakennusluvan viranomaiskäsittelyn  viivästyminen tavanomaisesta käsittelyajasta (2 kk) pidentää aikataulua viivästymisen verran.

Asiakkaille varataan muutostoiveisiin 2 viikkoa ennen rakennuslupa-asiakirjojen ( piirustukset ym) laatimista ja sisäänjättöä.

 

 Ohessa on aikataulurunko laadittuna urakoitsijoiden, talotoimittajan ja  rakennusvalvontaviranomaisten ym (rakennusluvan saantiaika jne.) mukaisesti. 

 Rakennushankkeen aikataulu on asiakkaiden muutostoiveet 2 viikkoa, rakennuslupa, maanrakennustyöt ja pihatiet 1,5 kk ja talotoimitus 8,5-9,5kk.

                     

 Urakkasuoritusten ja mahdolliset myöhästymissakot määritellään  urakkasopimuksissa (YSE 1998) ym. yleisissä sopimuksissa (kts. Kohta 2. Hankesopimuksen sisältö). Talotoimittajalla on myöhästymisien osalta omat ehdot, jotka perustuvat kuluttajansuojalakiin.

 

 XXX Oy vastaa myöhästymissakoista YSE 1998 mukaisesti summasta kokonaisurakka vähennettynä talotoimitus eli 472.000,- € - 196.300,- € = 275.700,- €                       arvonlisäverottomasta summasta laskettuna 0,05 % kultakin työpäivältä (max 50 pv) eli 117,17 €/ pv ja max 5.558,50 € (YSE 1998 18 §).Siis kuuluuko ns. loppukatselmus / sen toteutuminen, yleiseen urakka-aikatauluun, johon viivästys sakkoa voi soveltaa
Kysymyksiä: 1 kpl


Tämä kysymys ei ole vielä saanut virallista vastausta.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: