Edellinen | Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue | Seuraava |
pvm: 22.9.2023 12:13
Kysymys: Kunnossapitotarvesuunnitelma
Rakennusoikeudelliset kysymykset
Nyt kunnostustarve listalla on mainittu vesi- ja viemäriremontti joka näyttää haittaavan merkittävästi osakkeen myyntiä.
Kyseisestä remontista ei ole vielä päätöstä, mutta sitä tukevia kuntokartoituksia on tehdä mutta kartoituksen perusteella vain pääviemäri tarvii uusia.
Asunnoissa ei ole tarvetta käyttöveden kunnostukseen eikä viemäreiden. Ainoastaa 2 asuntoa 8:sta kerrottiin olevan käyttöiänsä lopussa. Muut asunnot on kunnostaneet nämä viimeisen 15 vuoden aikana.
Kunnossapitotarveselvitystähän ei hyväksytä yhtiökokouksessa vaan se annetaan tiedoksi, niin voiko hallitus päivittää ko dokumenttia pitkin vuotta tarpeen mukaan?
Eli, tässä tapauksessa tarkentaa mitkä kaipaa korjausta sen sijään, että kerrotaan laveammin.
Tästä näyttää olevan nyt haittaa asuntoa myytäessä. 6 asuntoa kärsii siitä, että 2:teen tarvii tehdä jotain.
Nyt tulee viestiä myös asuntovälittäjiltä, että vesi- ja viemäriremontti tuossa dokumentissa ajaa ihmiset pois.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Asioissa on aika kaksi puolta.
Toisaalta on myös kiinteistönvälittäjän ammattitaitoa osata selvittää asiaa ostajille siten, että ostajat ymmärtävät, mistä asiassa on kysymys.
Eikö vain?
Kuten Kiinteistöliitto on aivan oikein todennut, kunnossapitotarveselvityksen pohjalta voidaan käydä yhtiökokouksessa keskustelua, mutta kyse ei ole asiasta päättämisestä, eikä selvityksen sisältöä keskustelun perusteella tarvitse muuttaa. Varsinaiset päätökset kunnossapitotöiden aloittamisesta on aina tehtävä yhtiökokouksessa erikseen. Näkemykseni perustuu asunto-osakeyhtiölakiin 6:3 § 2 momentin 2-kohtaan.
Lainkohdan mukaan yhtiökokouksessa on "esitettävä" hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin.
Hallitus myös asunto-osakeyhtiölain nojalla vastaa siitä, että suunnitelma on ajan tasalla, eikä se anna harhaanjohtavaa kuvaa taloyhtiön kunnosta esimerkiksi sen vuoksi jos joku haluaa saada asuntonsa myytyä.
Olennaista olisi ostajan ymmärtää se, millaisia päätöksiä taloyhtiössä on tehty korjauksista.
Eri asia on se, että taloyhtiö on selvillä rakennusten kunnosta.
Kuitenkin, siitä asian toisesta puolesta: Jos kunnossapitotarveselvitys on selvästi sisällöltään virheellinen, tulee hallituksen sitä mielestäni korjata ja täsmentää viipymättä.
Ei ole hyväksyttävää sekään, että hallituksen huolimaton selvityksen laatiminen aiheuttaa sen, etteivät asunnot taloyhtiössä mene kaupaksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset
/
Kunnossapitotarvesuunnitelma":
Jäsenen sa132719RE antama (22.9.2023 17:12) kommentti
Näissä on vain se ongelma, että kunnossapitotarveselvitys on yksi niistä dokumenteista mitkä isännöitsijä toimittaa välittäjälle ja he ovat velvollisia kirjoittaa siinä olevat asiat myynti-ilmoitukseen muuttamatta sisältöä.
Tällä on se seuraus, että välittäjä ei aina saa edes tilaisuutta selittää koska mahdolliset ostajat tekevät omat tulkinnat.
Näissä on vain se ongelma, että kunnossapitotarveselvitys on yksi niistä dokumenteista mitkä isännöitsijä toimittaa välittäjälle ja he ovat velvollisia kirjoittaa siinä olevat asiat myynti-ilmoitukseen muuttamatta sisältöä.
Tällä on se seuraus, että välittäjä ei aina saa edes tilaisuutta selittää koska mahdolliset ostajat tekevät omat tulkinnat.