Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 3.1.2022 20:59

Kysymys: Kuntotutkimus

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Ovatko firmojen kuntoraportit salasspidettäviä asiakirjoja vai ovatko ne kaikkille julkisia.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Mitähän ajat takaa kysymykselläsi? Yksityisen toimijan (kuntotarkastusyhtiö) tilaajan (asiakkaan) pyynnöstä ja maksua vastaan laatima kuntotarkastusraportti asiakirjana tai jokin muu asiantuntijalausunto eivät ole kaikille julkisia asiakirjoja. Ne ovat kuntotarkastajan ja tilaajan välisiä asiakirjoja ja nämä voivat itse määritellä asiakirjan julkisuudesta. Pääsääntöisesti osapuolet eivät halua tällaisa asiakirjoja jakaa ulkopuolisille (vert. asianosaisjulkisuus).

Kaikille julkisia asiakirjoja voivat olla vain ns. viranomaisten asiakirjat, eivät yksityisten asiakirjat.
Viranomaisten asiakirjojen julkisuudesta säädetään laissa viranomaisten asiakirjojen julkisuudesta (21.5.1999/621). Viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei tässä tai muussa laissa erikseen toisin säädetä. Eli salassapito on aina poikkeus.

Toki kuntotarkastusraporttikin voi olla "julkinen asiakirja" jos sen tilaajana on ollut esimerkiksi, kunta, valtion hallintoviranomainen tai jokin muu valtion virasto tai laitos, tai esimerkiksi valtion liikelaitos, mikäli kuntotarkastusraportti tulkitaan viranomaisen asiakirjaksi. 


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Kuntotutkimus":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: