Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 11.2.2019 15:54

Kysymys: Lattialämmitys käyttövesiputkiremontin jälkeen

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei!

Asunto-osakeyhtiössä tehtiin käyttövesiputkistoremontti syksyllä 2018.Asunnossamme saunan ja pesuhuoneen lämmitys oli hoidettu lattialämmityksellä. Lämmitysputkisto oli kytketty käyttöveden kiertoon. 

Saunan ja pesuhuoneen remontti tehtiin asunnossamme 2015. Saunan laattalattia uusittiin, samoin laatoitus uusittiin myös pesuhuoneessa, jossa laatoitettiin myös seinät. Vesieritykset tehtiin määräysten mukaan. Kiinteistön muissa asunnoissa ei ole saunaa.Kuinka lämmitys voidaan nyt järjestää? Käyttöveden kiertoa ei lain mukaan saa kuulemma enää yhdistää lattialämmitykseen. Kuka maksaa lämmityksen asennuksen em. tiloihin? Remontin suunnittelija ei ollut huomioinut lämmityksen katkeamista. Tiedustellessani lämmityksen hoitamista nyt sattuneen tilanteen johdosta, hän ehdotti 1. lämmitysverkkoon yhdistettävän patterin asentamista pesuhuoneeseen tai 2. sähköpatterin asentamista ko tilaan.Vastikemaksuun sisältyy yhtiössämme mm. lämpö. Kuka maksaa saunan ja pesuhuoneen lämmityksen jatkossa, jos se hoidetaan sähköllä?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei,
Tässä tapauksessa arvioitavaksi tulee ensinäkin se, onko sauna ja pesuhuone sekä niiden lattialämmitys osa alkuperäisrakennetta ja hyväksytty taloyhtiön vastuulle vai ei. Asunto-osakeyhti&o...


Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava sisäänkirjautunut palveluun.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Lattialämmitys käyttövesiputkiremontin jälkeen":
Jemina Timonen
Helsinki, Suomi
Lakimies
Jäsenen J9794662219 antama (6.6.2019 13:48) kommentti

AS OY Laki määrittelee lämmityksen taloyhtiön vastuulle, yhteisesti maksettavaksi. Kylpyhuoneita on runsaasti laitettu kylmäksi edm. tavalla isännöitsijöiden ja LVI insinöörien opastuksella. Jopa 80 % remonteista. Ympäristöministeriö ja kaupungit sallii 200 w tehon käyttöveteen, jos sellainen on ennenkin ollut. Tuossa tapauksessa lämmitys siirretäänkin asukkaan ja osakkaan maksettavaksi. Tuleekin, mieleen kysymys lakimiehille, mikä on perusjärjestelmän ja tason merkitys remonteissa, kun lämmitys viedään kylpyhuoneista ja siellä olleen lämmityksen (perustaso) tilalle,ei laiteta mitään. Sijoitusasunnon omistajat taputtaa käsiään, joita myös isännöitsijöistä on osa, kunnes tulee puuttuvan lämmityksen takia hometta.Jäsenen J9794662219 antama (6.6.2019 14:3) kommentti

Lakimiehen vastaus ei myöskään kerro, onko "riittävyys" lain vaatima minimi lämpötila 18 astetta, vai esimerkiksi kaupungin LVI- tarkastusinsinöörin "suositus 22 astetta" Minimi saavutetaan rakenteiden keskellä, viemällä lämmitys kokonaan. Silti, tilojen perustaso, eli siellä ollut lämmitys poistetaan.
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: