Vastauspalvelu suljetty toistaiseksi!
Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue
pvm: 8.6.2021 9:2

Kysymys: Muutostyöt taloyhtiössä

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei

Asunto-osakeyhtiölaki antaa varsin selkeästi määräyksen osakkaille muutostyöilmoituksen tekemisestä. Yhtiössämme on autohalli, jonka autopaikat on myyty osakkeiksi. Jokaisella paikalla on mm. virtapistoke, jota käytetään pääasiallisesti autojen lohkolämmittimen käyttämiseen. Pistokkeet on tehty rakennusvaiheessa, ja niiden huollosta kantaa vastuun taloyhtiö. Pistokkeen virta on kellokytkimellä, ja sen voi säätää maksimissaan 2 tunniksi. Sähkön maksaa talohtiö.

Kuulin, että noin vuosi sitten oli taloyhtiön hallitus antanut yhtiömme yhden paikan osakkaalle suostumuksen asentaa sähköauton lataukseen tarkoitetun latauslaitteen autopaikalleen. Työn oli tiettävästi teettänyt osakas. Kysyessäni asiaa isännöitsijältä, kertoi hän, että osakkaalle oli annettu suostumus ja hän maksaa yhtiölle käyttämänsä sähkön. Mitään muutostyöhakemusta ei oltu tehty.

Kysyisin nyt:

- saako tuollaisen muutoksen tehdä ilman muutostyöhakemusta/lupaa?

- asian merkityksen vuoksi olisiko asia pitänyt ensin linjata yhtiökokouksessa?

- edelliseen viitaten, nyt auton lataukseen käytettävä virta on suurempi kuin esim. lohkolämmitimen vaatima virta. Tällä hetkellä johdotus, sulakkeet jne. kestävät varmaan kuormituksen mutta autopaikkoja on yhtiössämme n. 40, jos kaikille paikoille tai edes puolet varustetaan samankaltaisilla latauslaitteilla, muutostyöt varmaankin vaativat sähkön kuormituksen vuoksi toisenlaisen johdotuksen jne.?

- miten latauslaiteen vastuukysymykset ratkaistaan, jos mitään sopimusta ei ole tehty? Esim. laitteen huolto, johdotuksen kunnossapito, jne? Entä siinä tapauksessa että paikan hallintaan oikeuttavat osakkeet siirtyvät edelleen, ja paikalla on edelleen sinne asennettu latauslaite? Lisäksi vielä jos uusi paikan haltija haluaa vain "taloyhtiön lohkolämmityksen", kuka vastaa paikan saattamisesta ennalleen?Lisäksi vielä, mitä keinoja on näin jälkikäteen vaikuttaa ja mitä toimenpiteitä vaaditaan noin 1,5 vuotta sitten tehtyyn asennukseen/hallituksen antamaan suostumukseen?Kiitos etukäteen

 Tämä kysymys ei ole vielä saanut virallista vastausta.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: