Vastauspalvelu suljetty toistaiseksi!
Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue
pvm: 11.1.2021 0:2

Kysymys: Paritalon kustannusten jako hallinnonjakosopimuksen perusteella

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Paritalon hallinnonjakosopimuksen yksityiskohdatOlen ostamassa vanhaa öljylämmitteistä paritaloa, ja alkuperäisten omistajien, keskenään sukulaisten kesken laadittu hallinnonjakosopimus on varsin ylimalkainen.

Sen jälkeen toisen paritalon puolikkaaseen on remontoitu yläkerta asuttavaksi lämpimäksi tilaksi, ja nykyisin toisessa asunnossa asuukin viisihenkinen perhe, ja itse olen muuttamassa yksin toiselle puolelle.

Hallinnonjakosopimuksessa kaikki kulut jaettu puoliksi, mutta jonkin aikaa sitten lämmityskulujen jakoa muutettu epävirallisella päätöksellä 40/60% minun puoleisen asunnon hyväksi, mutta siltikään en koe, että nykyinen jakosuhde olisi oikeudenmukainen.

Miten kulukustannusten jaossa yleensä otettu huomioon asunnossa vakituisesti asuvien henkilöiden määrä, varsinkin kun käyttöveden lämmitys hoituu myös öljyllä…

Kuinka tarkkaan esim lumenluontivastuut pitäisi määritellä, kun itse käyttäisin asuntoa vain kakkosasuntona…

Kuinka tarkkoihin yksityiskohtiin pitäisi mennä sopimuksen sisällössä? Vinkkejä kaipaisin asiasta...Entä millä velvotteilla nykyistä toisen puolen omistajaa voi vaatia uudistamaan/päivittämään hallinnanjakosopimusta?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hienoa kun selvität asioita ja kysyt tätä nyt kun olet vasta ostamassa määräosaa kiinteistöstä, eikä vasta sitten jälkeenpäin kun kaupat on jo tehty. Oletan kysymyksesi perusteella, että kyse on kiinteistöstä ja kiinteistömuotoisesta paritalosta.

Sinulla ei tietenkään ole mitään oikeutta painostaa toista osapuolta muuttamaan tehtyä sopimusta jos toinen osapuoli sitä ei halua. Sen sijaan, jos olet kauppaa tekemässä, vaadi kaupan ehdoksi sitä, että sopimusta ensin muutetaan esittämälläsi tavalla.

En pysty tässä kovinkaan yksityiskohtaisia ohjeita antamaan hallinnonjakosopimuksen muuttamisesta kun en tarkemmin tiedä teidän tilanteen ja rakennuksen yksityiskohtia ja ominaisuuksia. Sopikaa mahdollisimman tarkasti -ohje pätee tähänkin.

Suosittelen myös, että rakennukseen tehdään mahdolliseksi sähkön, veden ja lämmityksen asuntokohtainen kulutuksen mittaus jollakin tavalla, koska se helpottaisi kustannusten jakamista. Monissa kohteissa omistajat vastaavat kaikista omista kuluistaan ja vain kiinteistön kulut jaetaan omistajien kesken, kuten tiemaksut, kiinteistöverot ja tämän tyyppiset maksut.

Lisäksi jotain on sovittava siitä, kuinka esimerkiksi yhteistä kattoa korjataan tai yhteisiä järjestelmiä perusparannetaan etenkin jos asunnot ovat kiinteästi yhteydessä toisiinsa ja niillä on yhteisiä rakenteita ja tekniikkaa. Mitä tehdään silloin, jos toinen omistaja haluaa korjata jotain akuuttia ja toinen ei halua, tai hänen ei ole taloudellisesti mahdollista osallistua kustannuksiin? Mitkä ovat kuvatussa tilanteessa osapuolten oikeudet ja velvollisuudet? 

Hallinnonjakosopimuksen muuttamiseen kannattaa panostaa ja tehdä se kerralla kuntoon tulevaisuutta ajatellen. 

 

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Paritalon kustannusten jako hallinnonjakosopimuksen perusteella":
Markus Talvio
, Suomi
OTM, Toimitusjohtaja
Jäsenen J881572161 antama (14.1.2021 14:11) kommentti

Tuo virallinen vastaus on melko hyvä, mutta pitää tarkistaa myös onko rakennuslupaehdot myös täytetty, ettei toisella puolen ole luurankoja esim. tuon remontoitu yläkerta.

Rehellinen mielipiteeni on, että en kajoaisi koko kiinteistöön mitenkään eli paritalo on yleensä pahin mahdollinen asumis-/omistusmuoto. Ei rivarikaan aina herkkua ole.


Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: