Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 8.10.2018 9:10

Kysymys: Peruskorjauksen suunnittelun & työn laatu

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei!Ostimme keväällä omakotitalon (rakennettu 1988), joka on myynti-ilmoituksen mukaan "täysin peruskorjattu 2017". Talon on kallion päällä ja 2017 on rakennettu myös terassi, joka kiertää koko talon. Terassin alla eli taloa vastaan on maata (todennäköisesti alunperinkin ollut näin ennen terassia / peruskorjausta).Huomasimme nyt, että maa viettää taloa kohti terassin alla ja kalliopintainen rossipohja on märkä seinien lähellä.Kysymys on, mitä peruskorjaukseen pitäisi sisältyä eli jos talo peruskorjataan 2017 niin pitäisikö silloin noudattaa tämän päivän rakennusohjeita (eli käsittääkseni pitäisi olla salaojat tai sitten tehdä vesitiiviit perustukset)? Eli onko tässä kohtaa tehty virhe peruskorjauksessa jos rakennetun terassin alle on jätetty maa viettämään kohti taloa eikä ole korjattu / tiivistetty perustuksia (vaikka talo "täysin peruskorjattu").Samaten huomasimme hiljattain pari muuta kysymyksiä herättäviä kohtia: viemäri- tai vesiputkia (myös uusittu 2017) ei ole eristetty talon alla, tiilikaton aluskate on mustien täplien peittämänä eli mahdollisesti vaihtokunnossa? Olisivatko nämäkin asioita, joita olisi pitänyt odottaa "2017 täysin peruskorjatulta" talolta tai olisiko myyjän pitänyt ainakin näistä ilmoittaa?Kiitos etukäteen vastauksesta!

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Täysin 2017 peruskorjattu talo pitää olla peruskorjauksien osalta nykymääräysten mukaisesti korjattu. Ellei ole, niin myyjä vastaa tekemisistään ja tekemättä jättämisistään ostajalle. Lienee paras ottaa kuntotarkastaja, joka tarkastaa kiinteistönne kunnon ja tekee siitä tarkastuskertomuksen teille. Tarkastuskertomuksessa selviää, onko peruskorjauksille olemassa rakennussuunnitelmia ja onko niihin haettu tarpeelliset rakennus / toimenpideluvat. Samalla selviää, onko peruskorjaus tehty suunnitelmien mukaan, jos on poikettu suunnitelmista, niin miten. Talolla on ikää jo 30 vuotta ja siksi se on oman terveyden ja turvallisuuden huomioon ottaen paras tarkastuttaa. Kuntotarkastukseen menee rahaa, mutta se voi olla pikkusumma, jos jotain kummallista löytyy. Suosittelen lähimmän kauppakamarin tavarantarkastajaa, jonka erikoisalana on nimenomaan rakennusten kuntotarkastaminen, silloin hän tekee sen yleisesti hyväksytyn ohjeen mukaan. 

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Peruskorjauksen suunnittelun & työn laatu":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: