Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 10.1.2022 5:2

Kysymys: Rakennusmääräystenvastainen putkiasennus märkätilassa

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Ostimme 2012 rakennetun omakotitalon. Ennen kauppoja myyjä oli teettänyt taloon vakuutusyhtiön puolesta kuntotarkastuksen. Yhdessä teetimme toisen kuntotarkastuksen.

Näissä havaittiin tiettyjä puutteita, suositeltiin esimerkiksi vaihtamaan saunan lattian silikonisaumat.

Kummassakaan ei mainittu, että pihan vesipostille tuodaan vesi suojaputkessa saunan lattian läpi, eli vesieriste rikkoen. Käsittääkseni tämä ei 2012 ollut sallittua. Tämä selvisi pian kauppojen jälkeen, kun tuttava kommentoi putkea.

Tulisiko meidän reklamoida myyjää asiasta? Entä kuntotarkastajaa? Virhe aiheuttaa lattiaan riskirakenteen ja laskee talon arvoa ainakin mahdollisen korjauskustannuksen verran. Varsinaisia vaurioita ei ole havaittu ja asennus on virheellisenäkin melko siisti, eriste on nostettu muutama sentti suojaputken juureen.

 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
En ota nyt kantaa siihen kysymykseen, onko kyse riskirakenteesta vai ei. En myöskään arvioi mahdollisuuksianne ylipäätään saada hinnanalennusta kertomassanne tapauksessa.

Sen sijaan, mikäli haluatte varmistaa mahdollisuutenne vaatia ja saada mahdollisen virheen perusteella hinnanalennusta, pitää teidän esittää vaatimus siitä myyjälle.

Yleensä ennen vaatimuksen esittämistä ja täsmentymistä ostaja reklamoi myyjää.

Reklamaatio on tehtävä viivytyksettä ja viimeistään neljän kuukauden kuluessa siitä kun olette havainneet virheen.  
Reklamaatio on tehtävä oikein ja täsmällisesti. Reklamaatiossa on esitettävä perusteet ja arvio vaatimuksen määrästä.

Reklamaation jälkeen teidän tulee viimeistään vuoden sisällä virheen havaitsemisesta esittää konkreettiset vaatimukset ja niiden euromääräinen summa myyjälle. Suosittelen vaatimusten esittämistä kuitenkin mahdollisiman pian reklamoinnin jälkeen heti kun asiaa on enemmän selvitetty.

 


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Rakennusmääräystenvastainen putkiasennus märkätilassa":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: