Vastauspalvelu suljetty toistaiseksi!
Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue
pvm: 23.4.2021 11:51

Kysymys: Rekkaliikenteen vaikutus asumiseen

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Asuintalo n. 30m yksityistiestä. Talo valmistunut -74 ja yksityistien päähän valmistunut tehdas 2000-luvulla. Nyt rekkojen kasvanut massa ja rekkojen lisääntynyt liikenne tärisyttävät taloa voimakkaasti ja mahdollisesti tästä aiheutunut perustuksissa havaittu halkeama. Onko tämä vain omakotiasujan siedettävä vai onko jollakin taholla velvollisuus korvata syntyviä vahinkoja/häiriötä?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Sinun tilanteessasi ensimmäinen haaste olisi ratkaista se, miten voit osoittaa, että liikenteen kasvaminen ja tärinä on aiheuttanut perustuksissa halkeaman. "Tehtaan" on toki aiheuttamansa vahingot korvattava sinulle, mutta vaurion ja "tehtaan" toiminnan välisen syy-yhteyden näyttäminen lienee käytännössä lähes mahdotonta.

Toiseksi ongelmaksi nousee se, mikä merkitys halkeamalla rakennukselle on jos vahingon aiheuttaja väittääkin, että kyse on vain kosmeettisesta haitasta, jonka arvo rahassa on muutama satanen. Mikä olisi halkeaman korjauskustannus? 

Minusta sinun on hyvin vaikeaa lähteä vaatimaan tienkäyttäjiltä korvauksia.
Lisäksi "tehtaalla"  todennäköisesti on oikeus tietä joka tapauksessa käyttää haluamallaan tavalla kulkemiseen. 

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Rekkaliikenteen vaikutus asumiseen":
Markus Talvio
, Suomi
OTM, Toimitusjohtaja

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hevosenlanta nurmikolle
Onko hevosen lannan koostumuksella merkitystä nurmikon kasvulle. Mikä vaikutus purulla on,onko eroa koivun ja havupuun purulla. Olen kuullut että havupuun...