Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 6.9.2022 23:9

Kysymys: Riita rajan kasvillisuudesta ja aitaamisesta

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei. Olemme aloittaneet omakotitalon rakentamien 5/2021 puiden kaadolla Helsingissä. Tontin päätyrajalla on As Oy, jonka yksi asunto on suoraan vastapäätä meidän rakenteilla olevaa taloa. Tontilta kaadettiin luvanmukaisesti puut ja pensaat pois, mutta samalla, metsuri kaatoi myös rajan väärältä puolen n.20cm-40 cm etäisyydeltä kaksi pientä puuta, koivun ja männyt (kannot 4cm ja 15cm). Nämä ei heti tullut ilmi, kun niitstä ei kukaan mitään erikseen ymmärtänyt edes ruveta mittaamaan. Kuitenkin loppuvuodesta 2021 tätä asiaa alettiin tuoda meille ilmi, negatiivisuuden lisääntyessä naapurimme toimesta erittäin voimallisesti siten että päädyimme yhteiseti siihen että me korvaamme euroilla nuo puut ->emme istuta tilalle uusia puita. Huom, olin itse ko asiassa sovitteleva, koska virhe tapahtunut meidän töistä. Naapuri kuitenkin ehdotti tuota rahallista korvausta, niin siihen suostuin. Kyseisen As Oy:n puheenjohtaja= sama kuin tuo naapuri jonka kanssa olemme ongelmissa. Tivasi meiltä tänä syksynä meidän tontin:istutussuunnitelmaa sekä aitaussuunnitelmaa. Näihin vastasin parhaani mukaan kohteliaasti. Viestin vaihdossa kertoivat että he odottavat kärsimättömästi jotta teen nuo työt, koska he eivät tahdo nähdä meidän taloa. Sittemin 6/2022-9-/2022 taloyhtiö on tehnyt rajalle istutuksia kysymättä meiltä lupaa, tai edes mielipidettä. Istutukset ovat heidän tontilla, mutta aivan rajan tuntumassa n.20cm-50cm rajalinjalta. Istutettu on nyt ainakin: marjakataja, tuija*2, sireeni (tms)*3 kpl. En pitänyt tästä toiminnasta, ja otin yhteyttä Isännöitsijään, joka kuittasi asian käytönnössä: "pitää paikkansa, ovat yksimielisellä päätöksellä päättäneet suorittaa nuo istutukset. Istutukset on hankittu karvauksen summalla jonka teit. Ja onhan nuo nyt pienempiä kasveja kuin puut jotka kaadoit". Tämä tuntui kovin omituiselle. Tiedän että oli virheellistä kaataa puut naapurin tontilta, mutta oikeuttaako/ voiko sen varjolla toimia, kuten naapurini nyt tekevät? Lisäksi he ovat esittäneet että luvitan, maksan ja rakennan tuolle tontin osalle yli 160cm lauta-aidan ->kaava ei vaadi aitaa, eikä rakennusluvassa sitä myöskään vaadita. Sitten kysymykset: voiko tontin rajan välittömään läheisyyteen istuttaa mitä tahtoo, isojakin puita, ilman että naapurilta lupaa tässä tilanteessa kysyisi? Kuka tuosta kasvillisuudesta vastaa + onko jotakin määrityksiä olemassa millaisia kasveja voi tuollaiselle lokaatiolle istuttaa, onko korkeutta kasvillisuudelle määrätty? Koska nythän tuija on 1m korkuinen, mutta siitä voi kasvaa 6-8m korkuinen. Mitän ja kuka sitä sitten hoitaa ja leikkaa siten että se ei meitä häiritse? Tuo tontin osa on muutenkin hyvin luonnovarainen ja siinä on mm ruusuja, vaahteroita, jasmiina, pihlajia-> nämä kaikki nyt vielä pieniä, mutta niistähän tulee valtavia, voinko velmoittaa naapureita nuo poistamaan, ennen kuin ne meitä haittaa?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Lähtökohtaisesti jokainen saa omalle tontilleen istuttaa haluamiaan puita ja pensaita.
Oman kuntasi rakennusvalvonta saattaa antaa asiasta tarkempia ohjeita tai määräyksiä.

Jokainen saa itse hoitaa ja myös olla hoitamatta istuttamiansa kasveja kunhan ne eivät aiheuta haittaa tai vaaraa ulkopuolisille tai naapureille.

Et luonnollisestikaan voi velvoittaa naapuriasi poistamaan tontiltaan kasveja tai istutuksia vain sillä perusteella, että ne tulevaisuudessa ehkä haittaisivat sinua.

 

pelargoniat
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Riita rajan kasvillisuudesta ja aitaamisesta":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Marjapensaiden alustat
Onko marjapensaiden alustat parempi pitää puhtaina muusta kasvillisuudesta (rikkaruohosta) vai antaa sellaisen kasvaa toivossa, että se pitää...
Rajalle kasvimaan viereen?
Kasvimaamme rajoittuu naapurin tontin laitaan. Molemmat kaipaisimme yksityisyyttä pienillä plänteillämme. Mitä rajalle voisi laittaa, jotta rajan...