Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 6.7.2021 20:29

Kysymys: Suunnittelun tekijänoikeudet

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Aiomme rakentaa omakotitalon tontille autotallin. Meillä on pääsuunnittelija, joka on tehnyt myös asemapiirroksen. Tämän jälkeen on tehty muita suunnitelmia mm. hulevesisuunnitelma. Nyt pääsuunnittelija on ilmoittanut, että muissa suunnitelmissa pohjana on käytetty hänen tekemäänsä asemapiirrosta ja se on tekijänoikeuslain mukaan hänen omaisuuttaan ja sitä ei saa käyttää muussa suunnittelussa. Muut suunnitelmat on tehtävä uusiksi siltä osin kun niissä on käytetty hänen tekemäänsä asemapiirrosta pohjana.

Kysymys: Suojaako tekijänoikeuslaki omakotitalon suunnitelmat niin, että niitä ei saa edes työn tilaaja käyttää saman omakotitalon muihin suunnitelmiin? Ja jos myöhemmin kyseistä suunnitelmaa pitää muuttaa onko sekin mahdollista vain tekemällä kokonaan uusi suunnitelma?

Mitä ehdotatte tehtäväksi? Kannattaako tuo asemapiirros nyt jo rakennuslupavaiheessa teettää uusiksi kokonaan toisella suunnittleijalla rajaamalla pois tekijänoikeudet?


Tämä kysymys ei ole vielä saanut virallista vastausta.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: