Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 14.3.2019 16:20

Kysymys: Vakiintunut tapa taloyhtiön yhteisalueiden käytössä

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Onko 'vakiintunut tapa' sääntöä olemassa taloyhtiössä ilman että yhtiö antaa sille luvan, voiko sitä omatoimisesti soveltaa?Voiko taloyhtiössä joku osakas vedota johonkin vakiintuneeseen käytäntöön, jolla perusteella joku osakas voi ryhtyä ottamaan haltuunsa yhteisalueeksi määrättyä aluetta ja ryhtyä tekemään sille istutuksia ja kivetyksiä oman mielensä mukaan, ilman yhtiön lupaa. Yhtiö ei ole koskaan antanut mitään lupaa vakiintumiseen tai istutuksiin, se on osakkaan oma päätelmä.

Hän toimii kuulemma juristilta saadun ohjeen mukaan ja muilla ei ole oikeutta estää häntä. Joskus ei kuulema tarvita kuin 5v, sen jälkeen muilla osakkailla ei ole lupaa tulla vallatulle alueelle ja koskea hänen istutuksiinsa. Lisäksi hän vetoaa joihinkin vanhoihin valokuviinsa.

Yhtiöllämme on selkeät hallinta-rajat yhtiöjärjestyksen liitteenä ja niissä on tarkasti merkitty kummallekin talolle omat hallinta-rajat ja lisäksi yhteisaluetta jonkin verran. Olemme painottaneet, että yhteisaluelle tehtävät muutokset sovitaan yhdessä, turhaan.

Voivatko jotkin vanhat valokuvat mennä ohi hallinta-raja määräysten ja voiko osakas vedota siihen, että jossain siinä yhteisalueella oli syreenipensas tms. silloin kun hän osti sen yli kymmenen vuotta sitten edellisiltä asukkailta. Siksi hänellä on oikeus kuulema vieläkin siihen kasvejaan ja kiviään kerätä vaikka syreeni kuolikin aikoja sitten. Tosiasiassa tuolla alueella kasvien ja kivetysten paikat ovat vaihdelleet kymmenien vuosien aikana asukkaiden vaihduttua tai kasvien kuoltua.

Kiittäen vastauksesta

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Asunto-osakeyhtiön keskeisin asiakirja on yhtiöjärjestys, jonka yhtenä keskeisenä funktiona on osoittaa osakkaiden ja yhtiön hallintaoikeuksien rajat. Yhtiöjärjestystä tulkitaan lähtökohtaisesti sen sanamuodon mukaan, mutta se ei a...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava sisäänkirjautunut palveluun.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Vakiintunut tapa taloyhtiön yhteisalueiden käytössä ":
Anni Santanen
Helsinki, Suomi
Lakimies

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: