Edellinen | Taimet aihealue | Seuraava |
Kysymys: Aloittelijan puunjalostus ongelmia.
Taimet
Jalostin punaista japanin vaahteraa (lajia en tiedä, kasvaa lähistöllä) metsävaahteran taimiin. Onko tällä mitään mahdollisuutta onnistua? Punaisia lehtiä tuli kannon päässä olevaan vesaan, mutta kanto poistettiin, lisäksi on kumminkin kaksi taimea ruukuissa. Tapahtuuko hylkimisreaktiota, etten turhaan hoivaile?
Riippapihlajaa laitoin 2,5m pihlajan latvaan kaksi jalonnusta. Missä vaiheessa poistan perusrungon oksat, ettei latva kuivu? Rittääkö kaksi vartetta vai pitääkö lisätä ensi vuonna?
Pylväshaavan varrenukset pusikossa. Koskahan ne kestävät siirtää?
Kommentoi:*
Varttaminen on hauskaa puuhaa - ja onnistumisprosentti sitä suurempi, mitä huolellisemmin on työnsä tehnyt! Varsinaista hylkimiseaktiota ei synny, jos saa vartteen osat laitettua hyvin kohdikkain (ei kasvi tunnista eri lajiketta!). Olet varmasti opetellut tarkkaan kaikki varttamisen niksit? Eikä kannata masentua, vaikka (kenties useimmat) kokeilut epäonnistuvat, vaan kokeilla uudestaan. Sopivia oksia riittää - ja lajikkeita!
Ps. Periaatteessa voit ottaa riskin ja poistaa pihlajan oksat ja luottaa varttamiesi riippapihlajajien kasvuunlähtöön. Kyllä 2 vartetta riittää, kunhan leikkaamalla kannustat puuta oitis haarautumaan useampihaaraiseksi puuksi. Toivotaan, että olet onnistunut pihlajan kanssa! Eikä sinun tarvitse varttamiasi kasveja kummemmin paapoa tai varoa; jos varte on onnistunut, niin voit käsitellä niitä kuin mitä tahansa muitakin taimia.
Kerrataan lyhyesti varttamisen niksit:
Perusrunkoon voidaan varttaa, ympätä, jalontaa monta eri lajiketta - ja myös puun muotoa voidaan sillä tavoin muuttaa. Tarvitaan periaatteessa vain mattoveitsi ja maalarinteippiä (toki voi hankkia jalostusveitset ja -vahatkin), jaloverso (edellisen vuoden kasvua mieluiten nuoresta puusta, ei kukkasilmuja) sekä perusrunko, johon vartetaan. Suoran viillon tekemistä kannattaa harjoitella (5 cm riittää). Parhaiten jalonnus onnistuu, kun perusrunko ja jalo-oksa ovat samanvahvuisia, mutta tärkeintä on saada ainakin yhdeltä puolelta kuoripinnat mahdollisimman pitkälti vastakkain. Jos perusrunko kovin paksu; tee kiilaymppäys. Halkaise perusrunko puukolla ja tunge rakoon kiilan muotoinen jaloverso.
Teippausvaiheessa apu voi olla tarpeen. Paina versoja yhteen (pidä pinnat tiukasti paikoillaan) ja kierrä teippiä päälle. Myös verson pään voi peittää teipin palalla.
JOS varttaminen onnistuu, niin uusi kasvu näkyy pian. Jatkossa sitä hoidetaan kuten muitakin puita, tarpeen mukaan leikaten ja kasvua ohjaten. Teippi hapertuu ja maatuu ajan kuluessa.
VINKKI: Nuoreen pihlajanvesaan voidaan varttaa myös mustamarja-aronian, tuomipihlajan tai makeapihlajan oksia, joiden kaikkien marjat ovat syötäviä. Omenapuita, luumuja, syreeneitä, saarnia, jalavia... kaikkea kannattaa kokeilla!