Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 5.5.2022 22:12

Kysymys: ei otsikkoa

Taimet

Ostin ruusuntaimia netistä, varret on ilmeisesti suojattu vihreällä vahalla. Pitääkö varret leikata, niin että vahattu osa poistuu?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Vahalla suojataan yleensä ryhmäruusujen versoja. Se suojaa tehokkaasti niitä kuivumiselta ennen istutusta ja vielä tovin sen jälkeenkin, kun ruusu alkaa heräilemään kevääseen. Silmut työntyvät vahan läpi. Vahaa ei pidä yrittää mitenkään poistaa, sillä se ropisee aikanaan itsekseen pois ja poisto-yritykset vain vahingoittavat kasvun alkuja ja ehkä itse versoakin. 

Yleensä vahatut ruusut on jo valmiiksi leikattu sopivan mittaisiksi, eikä istutusleikkausta tarvita. Jaloruusuissa versot ja juuret ovat eri kasvia. Jalo-osa on liitetty ilmastollisesti kestävämmän ruusulajin varteen. Tämä jalonnuskohta on helposti havaittavavissa, sillä se on selkeä  paksunnos, ikään kuin taitekohta,  juurenniskassa. Jos jaloa osaa leikataan niin syvältä, että vaha poistuu, poistuu kasvista samalla koko jalo osa.

Asian sivusta tekee vielä mieli mainita, että jalonnuskohdan havainnoiminen ryhmäruususta on tärkeää siksi, että sen avulla määritellään oikea istutussyvyys. Paksu juurenniska jätetään ainakin 15 cm syvälle maan pinnan alle. Jos ruusun versot paleltuvat talvella, alkaa uusi kasvu jalonnuskohdan ja maan pinnan välille jäävistä silmuista, eikä koko kasvi ole pilalla. Paleltuneet ja kuivuneet versot vain leikataan keväällä maan pintaa myöten ja jäädään odottamaan kasvun ihmettä. 

Havainnollinen esimerkki syvään istuttamisen hyödyistä ja ruusun kasvuvoimasta löytyy Muhevaisen nettisivuilta: https://muhevainen.fi/oppaat/ruusut/ryhmaruusujen-kevatleikkaus/

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / ei otsikkoa":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: