Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 14.5.2012 6:31

Kysymys: Kasvullinen lisääminen

Taimet

Hei,

Viikin tiedekirjaston ontologia jakaa kasvullisen lisäyksen menetelmät seuraaviin alakäsitteisiin: jalontaminen, mikrolisäys, pistokaslisäys, taivukalisäys ja versottaminen. Muut käsitteet olen onnistunut selvittämään, mutta miten versottaminen tapahtuu eli mitä versottamisella tarkoitetaan tässä kasvullisen lisäämisen yhteydessä?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kasvullisella lisääntymisellä tarkoitetaan kasvin lisääntymistä jostakin muusta kasvinosasta kuin siemenestä. Näitä muita osia ovat rönsyt, juurakot, mukulat ja varret. Kasvullista lisäystä hyödynnetään usein pelto- ja puutarhakasvien viljelyssä. Kun suvullisen lisäyksen keinoin on saatu risteytettyä ominaisuuksiltaan toivuttu yksilö, aloitetaan kasvin kasvullinen lisäys. Näin syntyneet lajikkeet ovat perimältään yhtenäisiä. Vanhin ja yksinkertaisin monistustapa on lisäys juurivesoista. Eli versottamisella tarkoitetaan kasvullisen lisäyksen yhteydessä yksinkertaisesti kasvin lisäämistä versoista. Monistettavaa kasvia voidaan usein leikkaamalla yllyttää kasvattamaan lisää omajuurisia versoja, joita voidaan sitten erottaa emokasvista.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Kasvullinen lisääminen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Miten saan lisätyksi vanhoja perennoja?
Miten saan lisättyä Mooseksen palavaa pensasta? Muutimme keväällä ja takapihalla ksvaa vain yksi taimi, joka kukki hienosti.Varjoliljan taimia on...