Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 4.7.2022 23:5

Kysymys: Pavulla ongelmia!

Taimet

Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin. 

Mistä moinen voi johtua? 


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Nopea muutos lehdistössä viittaa äkilliseen muutokseen olosuhteissa. Väistämättä tulee mieleen, että lannoitetta on annettu liikaa ja se on polttanut nuorten taimien vielä hentoa juuristoa. Lannoitteen aiheuttama poltevaurio tulee näkyviin varsin nopeasti sen jälkeen, kun lannoite on liuennut. Oireiden alkaminen muutaman päivän päästä sopisi tähän. Mikäli maa on ollut jo valmiiksi vahvaa, saattaa pieneltäkin tuntuva annostus olla liikaa.

Liikalannoitus näkyy yleensä lehdissä nopeasti reunoilta alkavana ruskettumisena ja kuivumisena leviten koko lehteen. 

Pavut ovat typen kerääjäkasveja, joten typpilannoitetta ei niille tarvitse antaa lainkaan. Kasvulle on eduksi, jos tarvittaessa muilla ravinteilla ja kalkilla parannettu maa on muokattu sopivaksi jo ennen istuttamista.

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Pavulla ongelmia!":
Jäsenen Anna-Liisa Niemelä  antama (6.7.2022 12:44) kommentti

Kiitos vastauksesta. Voisivatko ne vielä elpyä vai onko niiden kohdalta sato menetetty?
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Onko kaktukset allergisoivia kasveja?
Olemme siis suunnitelleet, että voisimme hankkia taas jotain kasveja (joku aika sitten jouduttiin luopumaan kaikista huonekasveista). Eli siis kysyisin onko kaktukse...
kasviallas kivistä
Teimme pihamme reunakivistä altaan koko 6 x 1,6metriä, syvyys maan pinnasta noin 50 cm.Tarkoitus on helpottaa eläkepäivien puutarhanhoitoa. Olemme aja...