Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 10.9.2012 10:54

Kysymys: Risumainen marjasinikuusama ja sinikuusama

Taimet

Istutin viime syksynä marjasinikuusamaa, Duet. Pääsisäänkäynnin vieressä sijaitsevat pensaat tekivät lehtiä vain oksien yläpäähän ja ovat siksi kaukana netistä löytyvistä marjasinikuusaman kuvista. Liekö sitten kärsineet kuivuudesta, koska ovat jyrkässä rinteessä rajaojan reunalla vai siitä, että lisäilin juurille keväälläkin multaa paremman haaroittumisen toivossa? Kannattaisikohan pensaat nyt leikata? Milloin ja kuinka pitkiksi?

Ostin äskettäin marjasinikuusamapensaan, Anja, mutta epäilen, että kyseessä on tavallinen sinikuusama, koska marjat olivat pahanmakuisia. Voiko marjasinikuusamapensaiden marjoja syödä huoletta, jos pihaan istuttaa tavallista sinikuusamaa vai pitääkö tuo tuorein ostos hävittää? Kuinka myrkyllisiä tavallisen sinikuusaman marjat ovat?
Vihti, 
Kysymyksiä: 21 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Marjasinikuusama sopii rinneistutukseen sitovan juuristonsa ansiosta. Nyt vastaistutettuina ne eivät kuitenkaan ole ehkä saaneet riittävästi vettä, vaikka sitä varmasti ohi onkin virrannut. Lisäksi marjasinikuusamat pitävät auringosta ja runsasravinteisesta maasta. Onko paikka riittävän valoisa? Ovatko taimet saaneet riittävästi ravinteita? Muistathan että rinteessä ravinteet helposti huuhtoutuvat juurten ulottuvilta. Marjasinikuusamat kasvavat noin 1,5 metriä korkeiksi hieman kasvupaikasta riippuen. Ylipitkiä tai talvella vaurioituneita versoja voi typistää keväällä. Muuta leikkausta nuoret pensaat eivät muutamaan vuoteen kaipaa. Jatkossa marjasinikuusamat pidetään ilmavina poistamalla keväisin vanhimpia oksia. Pensas kestää voimakkaampaakin leikkausta, mutta yleensä se ei ole tarpeen. Lannoitteeksi sopivat niin marja- kuin koristepensaille käytetyt lannoitteet. Anja on kasvutavaltaan hyvin matala, alle puolimetrinen, maanpeittokasviksi sopiva marjasinikuusama. Sen miltei mustia marjoja käytetään lähinnä jatkojalostettuna marmeladissa, hyytelössä ja mehussa. Periaatteessa marjojen maun pitäisi muistuttaa mustikkaa. Sinikuusaman marjojen sanotaan olevan syömäkelvottomia, sillä niiden marjoissa on terveydelle haitallisia aineita. Sinikuusaman marjat ovat hieman happamia; marjasinikuusaman makeahkoja ja mustikkamaisia. Tavallisen sinikuusaman erottaa Anjasta lisäksi tuo huomattava kokoero. Ellet ole aivan varma taimestasi, niin jätä sen marjat syömättä. Mikäli se kuitenkin tuntuu jäävän pieneksi ja linnutkin uskaltavat sen satoa syödä, niin silloin voinet luottaa hankkineesi marjasinikuusama Anjan.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Risumainen marjasinikuusama ja sinikuusama":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: