Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Vesi ja viemäröinti aihealue Seuraava
pvm: 17.9.2021 10:15

Kysymys: Tyhjennysraja talveksi Uponorin umpisäiliölle

Vesi ja viemäröinti

Keväällä vapaa-ajanasunnon tyhjennusputki vuoti Uponorin UMPISÄLIÖÖN pintavesiä - tyhjennyksen yhteydessä syksyllä sitä oli murjaistu niin vinoon että se vuoti. Putken ympärillä oli puukehikko, maata ei tiivistetty. Nyt ympäri tuli pintavesien salaoja ja nostettiin maata sekä päälle 6 kpl 30x30 betonilaatta vapaasti viettävästi. Putken suuosassa on eristysvaahtolenssi ja väljä suoja kestopuusta.

Säiliö on LVI-yrityksen asentama 5,3 kuutiota 5 v vanha - ohjattu vain wc-pytyn jätevesi - Tyhjennys syksyisin. NAAPURI arvioi että säiliöön voi jättää 70-80 cm talven ylikin. Maasto hiekkaa. Tie on noin 2 m päästä - liikennettä harvoin, traktori linkoaa auki.

Noin 100 neliön 1970-luvun talossa peruslämpö n 8 astetta sähköllä mutta EI ASUTA LOKA-TOUKOKUU.

MINKÄ VERRAN SÄILIÖÖN OLISI mahdollista jättää?
Kysymyksiä: 14 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Millaista vettä säiliössä.  YLeensä onko mahdollista, että pintavettä on säiliön täydeltä, jolloin se jäätyy ja laajenee voimalla ja voi rikkoa säiliön.  Onko säiliö maanpäällinen vai kokonaan upotettu.  Jos vesi on pelkkää jätevettä, niin siinä on niin paljon lämpöätuottavaa eliötoimintaa, että se ei jäädy lainkaan.   Koska maa ympärillä on hiekkamaata, ei maan aiheuttamaa puserrusta ulkopäin ole.  Jos vesi säiliössä on puhdasta sadevettä vettä säiliössä voi jäätyneen maan alapintaan asti, mikä on turvaraja.  On huomattava, että  kostea hiekkamaa jäätyy, mutta ei roudi.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Tyhjennysraja talveksi Uponorin umpisäiliölle":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Posliinivuokon talvehtiminen
Pitäiskö posliinivuokko suojata talveksi, esim havun oksilla....
goji-marja
pistin gojimarjan maahan viime keväänä Se kasvoi villisti  noin 2-3m haaroja.Taivuttelin sen talveksi alas lumen alle.Mitä hänellepitäi...