• Etusivu
  • Rakentaminen

Avoimet Puutarhat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.01.2024
20241_83387.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Avointen puutarhojen teemapäivän ideana on, että puutarhaharrastajat ympäri Suomea avaavat ovet omiin puutarhoihinsa. Teemapäivänä kuka tahansa pääsee kurkistamaan näihin puutarhoihin ja ihailemaan niitä maksuttomassa tapahtumassa. Suuria ja pieniä puutarhakohteita löytyy ihasteltavaksi niin maaseudulta kuin kaupungistakin.

Valtakunnallista Avoimet Puutarhat -teemapäivää vietetään tänä vuonna 16.6.

Viherpeukalot ilmoittavat oman ylpeytensä kohteen Avoimet Puutarhat -sivustolle. Puutarhoilla on omat profiilit, joissa pääsee etukäteen tutustumaan kohteisiin, niiden palveluihin ja aukioloajankohtiin sekä mahdolliseen erikoisohjelman.

Mukana on pieniä ja suuria kotipuutarhoja, taimistojen myymälöitä, siirtolapuutarhoja ja puutarhanähtävyyksiä sekä maaseudulta että kaupungista. Puutarhat ovat kaikki erilaisia kuvaten omistajiensa mielenkiintojen kohteita. Puutarhoja yhdistävänä tekijänä on, että omistaja kokee itse puutarhansa esittelemisen arvoiseksi ja haluaa jakaa kokemuksiaan muiden harrastajien kanssa. Jokaisesta puutarhasta löytyy uusia vinkkejä pihan rakentamiseen, kasvituttavuuksia ja muita ideoita myös omaan harrastustoimintaan. Moni vierailija keskittyy kuitenkin pelkästään nauttimaan puutarhojen vehreydestä ja siitä työstä, mitä harrastajat ja ammattilaiset ovat tehneet näiden vierailukohteiden eteen.

Voit suunnitella reittikartan, jonka avulla päivän aikana ehtii vierailla useassa kohteessa, sillä ne on merkitty tapahtumasivuston omaan karttapalveluuun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Suomalaisille hyvinvointia puutarhoista

Vuonna 2010 pidetyn kokouksen jälkeen Puutarhaliitto ry ja Svenska trädgårdsförfundet rf löivät hynttyyt yhteen paikallisyhdistysten kanssa ja vuonna 2012 tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Tapahtuma sai heti suosiota, sillä puutarhakohteita oli jo ensimmäisenä vuotena auki 300 ja niissä vierailtiin yhteensä 40 000 kertaa.

Tapahtumalla pyritään edistämään yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta. Puutarhaliiton tavoitteisiin kuuluukin suomalaisten hyvinvoinnin parantaminen tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen avulla.

Puutarhaliittoon kuuluu 18 puutarha-alan ammattilaisten erikoisyhdistystä, 36 paikallista puutarhaseuraa ja 8 muuta jäsenyhteisöä. Sen tarkoitus on edistää puutarhakulttuuria Suomessa, sekä parantaa puutarhaelinkeinojen kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta.

Tapahtuman järjestävät yhdessä Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti, Martat ja Kekkilä.

Lisätietoa tapahtuman sivuilta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20135_35140.jpg
Syötävän hyvät amppelit
Tiedote: www.kauppapuutarhaliitto.fiHyötypuutarhainnostuksen siivellä myös erilaiset syötävät amppelikasvit ovat kasvattaneet suosiotaan puutarhaharrastajien keskuudessa. Tarjolla onkin amppelimansikan lisäksi tomaattia, kurkkua, paprikaa ja jopa chiliä niille viherpeukaloille, jotka haluavat nostaa hyötypuutarhansa amppeliin käden ulottuville. Pienellekin parvekkeelle mahtuu soma ja satoisa napostelupuutarha, kunhan vain lämpöä ja valoa on riittävästi.Lue lisää:Parvekkeen hyötykasvit ja yrtitHelppoa viljelyä parvekkeella
20231_23283.jpg
Huonekasvien lannoitusta jatketaan vielä
Voidakseen hyvin, huonekasvit tarvitsevat säännöllistä hoitolannoitusta kasvukaudella, helmikuusta marraskuulle. Talven pimeys ja kuiva sisäilma tulevat jälleen koettelemaan kasveja, joten huolellista hoitoa ja ravinteita kannattaa tosiaan tarjota vielä koko lokakuunkin ajan. Näin kasvit pääsevät lepokaudelle hyväkuntoisina ja virkeinä.Hoitolannoitukseen soveltuvat esimerkiksi Biolanin luonnonmukaiset kasviravinteet: multaan sijoitettavat pitkävaikutteiset Luonnonravinnepuikot, kasteluveden mukana annettava Luonnonravinneneste tai rakeinen Biolan Kanankakka. Luonnonlannoitteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja kuohkeutta.Kaikki nämä ravinteet soveltuvat myös yrttien ja muiden syötävien kasvien lannoitukseen.
20204_64359.jpg
Kasvualustat ja katteet kesäpihaan
Pihaa viherrakennettaessa tulee huomioida eri kasvilajien vaatimukset kasvualustalle. Hyvä kasvualusta on ilmava ja ravinteikas, pidättää vettä, on sopivan hapan tai emäksinen sekä sisältää sopivia aktiivisia pieneliöitä. Kivennäisaineilla ja hiekalla saadaan kasvualustaan kestävää ja ilmavaa rakennetta sekä veden läpäisykykyä. Komposti lisää ravinteikkuutta ja turve veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Kaupallisesti valmistetuista kasvualustoista löytyy helposti eri käyttötarkoituksiin valmistettuja tuotteita aina laajoista nurmikkoalueista perennapenkkeihin, kasvihuoneisiin sekä ruukkukasvatukseen.
202010_67070.jpg
Lisävaloa yrteille ja huonekasveille
Pimeänä vuodenaikana kaikki elävät kasvit hyötyvät lisävalosta, niin huonekasvit kuin yrtitkin. Voit nauttia tuoreista yrteistä ympäri vuoden, kun sijoitat ne sisätiloissa ikkunalaudalle ja huolehdit talvella riittävästä valonsaannista keinovalolla. Kasvien valontarve vaihtelee, mutta pimeään aikaan lisävaloa kannattaa antaa vähintään kahdeksan tuntia päivässä.
20235_78247.jpg
Keittiöpuutarha ruukussa
Ruukkuviljelyä voi harrastaa melko monenlaisissa astioissa. Ruukkujen lisäksi kauniita vaihtoehtoja ovat muovitetut korit ja puiset laatikot, jopa vanhat emalipotat. Myös ämpärit, saavit ja säilyketölkit sopivat astiaksi, kunhan koko on riittävän suuri. Juurille ja mahdolliselle salaojitukselle on oltava tarpeeksi tilaa.
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton