• Etusivu
  • Kasvillisuus

Syötävän hyvät amppelit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20135_35140.jpg

Mansikka-amppeli

Tiedote: www.kauppapuutarhaliitto.fi

Hyötypuutarhainnostuksen siivellä myös erilaiset syötävät amppelikasvit ovat kasvattaneet suosiotaan puutarhaharrastajien keskuudessa. Tarjolla onkin amppelimansikan lisäksi tomaattia, kurkkua, paprikaa ja jopa chiliä niille viherpeukaloille, jotka haluavat nostaa hyötypuutarhansa amppeliin käden ulottuville. Pienellekin parvekkeelle mahtuu soma ja satoisa napostelupuutarha, kunhan vain lämpöä ja valoa on riittävästi.

Lue lisää:Parvekkeen hyötykasvit ja yrtit
Helppoa viljelyä parvekkeella

Rönsyilevä amppelimansikka

Valkoisena kukkiva mansikka-amppeli tarvitsee vähemmän kastelua kuin raakileita tuottava, jolloin myös lannoitusta on hyvä lisätä isojen ja makeiden marjojen saamiseksi. Helteisinä kesäpäivinä mansikka hyötyy myös vedellä sumuttamisesta. Se ehkäisee veden ja ravinteiden liiallista haihtumista kasvualustasta, Kauppapuutarhaliitosta kerrotaan. Mansikka viihtyy kirkkaassa valossa ja kukka-aiheita puhkeaakin sitä runsaammin, mitä valoisampi kasvupaikka on. Mansikkakasvuston voi talvettaa istuttamalla sen syksyllä puutarhaan, vaikkapa pensaan alle piiloon ja hyvin lehdillä peiteltynä.

Lue lisää:
Mansikka
Mansikat Kasvikortistossa
Keskustelua mansikasta...

Makoisat amppelitomaatit

Tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa, eikä amppelitomaatti tee siinä asiassa poikkeusta. Amppelikasvatuksen etu on se, että kasvuston voi aina kääntää auringon suuntaan tai siirtää talon valoisammalle puolelle. Parhaimmillaan tomaattiamppeli kasvaa runsaaksi ja alas rönsyileväksi, punaiseksi pallomatoksi, josta lapsetkin tykkäävät poimia terveellistä välipalaa. Kasvustoa lannoitetaan kerran viikossa täyslannoksella tai miedolla liuoksella jokaisen kastelun yhteydessä. Kun hedelmät alkavat painaa, verso saattaa tarvita tukemista. Paprikan kasvatus amppelissa onnistuu samoilla nikseillä kuin tomaatinkin.

Tomaattiamppeli
Tomaattiamppeli

Oman parvekkeen kurkut

Kylmänarka amppelikurkku on hyvä sijoittaa parvekkeelle vasta sitten kun päivälämpötila on +10 astetta. Kurkun keltaiset kukat hyötyvät pölyttäjistä, joten kukinnan aikana lasitetulla parvekkeella on hyvä pitää ainakin yksi ikkuna auki: näin voi varmistaa tulevan, runsaan kurkkusadon. Amppelikurkun versot saavat kasvaessaan vapaasti riippua alaspäin, eli tukemista ei tarvita. Kastelulannoitetta kurkulle voi käyttää jokaisen kastelun yhteydessä.

Lue lisää:
Kurkku
Kurkkua kasvimaalta ja kasvihuoneesta
Keskustelua kurkusta...
Kurkut kasvikortistossa

Chili viihtyy amppelissa

Chili-amppeli
Chili-amppeli

Rönsyilevää versoa kasvattava chili sopii erinomaisen hyvin amppelissa kasvatettavaksi. Pitkät versot voi sitoa kiinni amppeliin ja korkeammalla paikalla kasvi saa enemmän valoa. Chilin koristearvo nousee, kun valitsee lajikkeen jossa on punaiset, keltaiset tai vaikkapa oranssit podit eli chilihedelmät. Istuttamalla taimet itse siemenistä, saa haluamansa värisen lopputuloksen - tosin taimikasvatus tulee aloittaa jo hyvissä ajoin helmi-maaliskuussa. Kasvukauden alussa amppelichiliä voi kastella typpipitoisella

lannoitteella ja kasvualusta tulisi olla tasaisen kostea, muttei märkä. Kukinnan alkaessa on hyvä vaihtaa runsaasti fosforia ja kaliumia sisältävään lannoitteeseen, koska ne tukevat parhaiten podien kasvua. Amppelichileistä riittää iloa pitkään, sillä lasitetulla eteläparvekkeella voi saada satoa jopa marraskuulle asti.

Lue lisää:
Herkullinen, herkullisempi... CHILI!
Kuinka chilisato säilötään?
Keskustelua chilistä...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_79924.jpg
Minkä puun taimi tämä on? Asiantuntija vastaa
Vanhan remontissa olevan talon pihalta, vanhasta kukkapenkistä, kaivoin tämän puun taimen ennen kaivinkoneen tuloa. En tunnista millään mikä tämä on. Tätä samaa oli pieni vieressä. Missään muualla pihalla en tätä nähnyt. Pajuhan leviää nopeasti. Lehdet näyttävät pajun lehdiltä, mutta puu minusta ei näytä pajulle. Jouduin latvomaan sen, että se saa voimaa juurtumiseen. Aivan kuin jokin hedelmäpuu. Vai olenko kepittänyt pajun arvopaikalle kukkapenkkiin?
202310_83286.jpg
Mitä pihan toteutus ja kalustaminen maksaa?
On kyseessä sitten uudisrakennuksen tontti tai valmis puutarha, pieni rivitalon piha tai suurempi tontti, niin työtä, aikaa ja rahaa sen rakentaminen ja kunnossapito varmasti vaatii. Uudistontilla ja valmiissa puutarhassa lähtökohdat ovat tietenkin erilaiset, mutta tavoite on aina sama: pihan tulee olla toimiva sekä turvallinen ja tietenkin käyttäjiensä tarpeita vastaava. Tontin koolla ei näihin tavoitteisiin ole vaikutusta, vaan ne ovat samanlaiset niin isolla kuin pienelläkin tontilla; vain kustannusten määrä muuttuu. Hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu piha kestää aikaa ja on helppohoitoinen sekä viihtyisä. Kaunis pihapiiri nostaa myös koko kiinteistön arvoa.
202112_73905.jpg
Amaryllis - joulun upea jaloritarinkukka
Etelä-Amerikasta kotoisin olevia Hippeastrum-suvun lajeja, eli ritarinkukkia kutsutaan arkikielessä amarylliksiksi vaikka ne eivät virallisesti olekaan Amaryllis-suvun kasveja. Amaryllikset ovat lisänneet meillä 1980-luvulta lähtien jatkuvasti suosiotaan.Markkinoilla on nykyisin huima määrä erilaisia amarylliksiä ja jokaiselle löytyy varmasti mieluinen lajike. Amarylliksen lajikkeet eroavat toisistaan muun muassa kukan värin, koon ja lukumäärän sekä kerrannaisuuden mukaan.
20241_29026.jpg
Tammikuun vinkit
Vuoden ensimmäinen kuukausi; keskellä Suomen sydäntalvea. Yleensä on kylmää, talvista ja lumistakin – mitenköhän nyt?
20123_29986.jpg
Metsäpihan lannoitus?
Mökin piha-alue on melko luonnontilainen; puolukoitakin saa poimia ihan tuvan rappusilta kurkottaen. Olemme kuitenkin istuttaneet pihapiiriin joitain koriste- ja hyötypensaita ja nyt pohdimmekin pitääkö niille antaa jotain lannoitetta. Tai muulle piha-alueelle? Tontillamme kasvaa pääasiassa mäntyjä ja piha vaihtuu miltei huomaamatta metsäksi.
202112_74133.jpg
Pian pamahtaa!
Ilotulitteita; raketteja, patoja, suihkuja ja vaikka mitä muita, ammutaan vuoden vaihtuessa miljoonia kappaleita meillä Suomessakin. Loistavat raketit takaavat vuoden vaihtumisen juhlavissa tunnelmissa – vaikka niitä ei itse lähettäisikään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton