• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkku

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.04.2013Päivitetty 30.08.2013
20134_34700.jpg
Houkuttelevan vihreä kurkku on yksi suosituimpia vihanneksiamme. Kevyt ja monikäyttöinen kurkku on omiaan leivän päällä ja salaateissa. Se viilentää ihanasti helteellä, mutta sopii myös lämpimiin ruokiin.

Kurkun ravintosisältö/100 g

Energiaa 10 kcal/40 kJ
Hiilihydraattia 1,4 g
Rasvaa 0,1 g
Proteiinia 0,6 g
Kuitua 0,7 g
C-vitamiinia 8 mg

Lisäksi pieniä määriä A-, B6- ja K-vitamiinia sekä kaliumia.

Kurkku Kasvikortistossa...

Hautapiirroksista suosikkiherkuksi

Kurkkua ovat rakastaneet niin intialaiset, egyptiläiset kuin roomalaiset. Kurkun tarina alkoi Aasiasta, todennäköisesti Himalajan vuoristosta. Kurkku on herättänyt tunteita, sillä sen käyttöä on kuvattu jopa egyptiläisissä hautapiirroksissa ajalta 5000 eaa.

Roomalaiset ja kreikkalaiset toivat kurkun antiikin aikana Eurooppaan, ja Rooman keisari Tiberius oli niin mieltynyt kurkkuun, että halusi syödä sitä ympäri vuoden.

Ruokapöytien tyylikkään viileä herkku saapui Ranskaan 800-luvulla, ja vähitellen sekä kasvihuone- että avomaakurkku ovat valloittaneet sydämet kaikkialla maailmassa.

20134_34699.jpg
Huomio

Huomio

Kurkkuvinkkejä:

Kurkku edistää hiusten kasvua ja estää kynsiä haurastumasta. Sisäisesti nautittuna kurkku vaikuttaa kokonaisvaltaisesti mutta näitä täsmäkonstejakin kannatta kokeilla:

Kosteuttava ja rauhoittava kurkkunaamio Laita purkki bulgarianjoguttia valumaan pariksi tunniksi suodatinpussiin jääkaappiin. Raasta pala kurkkua hienoksi raasteeksi ja sekoita jogurttiin. Levitä kasvoille ja kaulan iholle ja anna vaikuttaa 15–20 minuuttia.

Kirkastava kurkku-avokadonaamio Irrota avokadosta hedelmäliha. Leikkaa kurkusta noin 10 cm pala ja soseuta avokadon kanssa tahnaksi. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa noin 15 minuuttia. Huuhtele pois lämpimällä vedellä.

Kurkkureseptejä:

20134_34697.jpg
20134_34698.jpg

Raikas kurkku-GT
4 cl giniä
12 cl tonic-vettä
kurkkuviipaleita

Sekoita ainekset ja koristele reiluilla kurkkuviipaleilla. Nauti iloisessa seurassa.

Kurkku-jogurttihyytelöt
4 dl maustamatonta jogurttia
4 liivatelehteä
8 cm:n pätkä kasvihuonekurkkua
1 valkosipulinkynsi
0,75 dl fines herbes -sekoitusta (tuoretta rakuunaa, kirveliä ja ruohosipulia)
1 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria
ripaus sokeria
2 rkl jogurtista valutettua nestettä

Mittaa jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun kahvinsuodatussuppiloon. Pane valumaan esim. mukin päälle parin tunnin ajaksi. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kuori ja halkaise kurkku. Lusikoi pehmeä sisus pois lusikalla. Paloittele kurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynsi ja yrtit.

Sekoita valutettu jogurtti, kurkkukuutiot, hienonnetut yrtit ja valkosipuli keskenään. Puserra mausteeksi sitruunaa, ripauta suolaa ja sokeria ja jauha pippuria.

Kuumenna tilkkanen jogurtista valutettua nestettä kattilassa ja sulata siihen puserretut liivatteet. Lisää seos jogurttimassaan.

Annostele maustettu jogurtti pieniin vuokiin tai esimerkiksi kylmällä vedellä kostutettuihin muffinivuokiin. Anna hyytyä peitettyinä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.

Kumoa kurkku-jogurttihyytelöt tarjolle salaatinlehtipedille ja koristele tuorein yrtinoksin. Tarjoa alkupalana esim. palvilampaan tai savukalan kanssa.

Lähde: Vihannes.net
20134_34695.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20221_76669.jpg
Tulppaanit runsaimmillaan!
Kotimaisia tulppaaneita on ollut tarjolla jo ennen joulua, mutta vasta tammikuussa Suomen suosituimman leikkokukan määrät alkavat kasvaa voimakkaasti ja niistä saadaan nauttia aina pääsiäiseen saakka.Värit ja lajikkeet vaihtelevat sesongin edetessä. Mikä on sinun suosikkivärisi?
202211_80244.jpg
Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?
Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita. Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.(Artikkelin kirjoittaja on Jaani Turunen, asiakasryhmäpäällikkö ja maisemasuunnittelija, gsm +358 40 8484 255, jaani.turunen@rudus.fi)
20232_47211.jpg
Syksyllä on hyvä aika istuttaa lisää kasveja puutarhaan
Syksy on hyvää istutusaikaa, koska syksyllä ilmankosteus on suuri eikä helle enää rasita kasveja. Syksyllä myös sataa luontaisesti enemmän kuin kesällä. Näin istutuksia tarvitsee kastella vähemmän kuin kuivaan aikaan. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kärhöjen, jaloruusujen, atsaleojen ja muiden talvenarkojen kasvien istutus siirretään mielellään kevääseen, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.
20098_17948.jpg
Suotuisa kesä kasviksille
Heinäkuun ajoittainen viileys ei koitunut vihanneksille turmioksi. Varsinkin kaalit kasvoivat ja viihtyivät hyvin. Alkukesän kylmät säät pitivät tuholaiset loitolla eivätkä ne ole myöhemminkään kiusanneet. Itä-Suomessa sateet ja ilman kosteuspitoisuus aiheuttivat keskikesällä jonkin verran hävikkiä salaatteihin ja kiinankaaliin, mutta nyt tilanne on korjaantunut. Koska alkukesän varhaisvihanneskausi alkoi hieman viipyillen, kuluttajien mielenkiinto kasviksiin laiskistui ja kasvisten kysyntä jäi heinäkuussa laimeaksi. Nyt toivotaan, että kuluttajat heräisivät kasvisten kultakauteen.Viljelijöiden arvio on, että kaikki istutetut avomaankasvikset kehittyvät korjuukuntoon suotuisasti. Lämpöä ja valoa on saatu sopivasti, joten lannoitusta on tarvittu minimaalisen vähän. Vettä on saatu taivaalta riittävästi. Ajoittainen kuivuus Pohjanmaalla hoidettiin ammattimaisesti kastelemalla. Näillä näkymin kasvissadossa päästään niin määrällisesti kuin laadullisestikin hyvään tulokseen. Parsakaalia, kukkakaalia ja rapeaa keräsalaattia suositellaan runsaaseen käyttöön. Sipuleissa on kokoa ja makua, koska ne ovat saaneet kyllikseen vettä ja kasvaneet voimakkaasti. Porkkanoiden laatu on kohdallaan.
20239_83119.jpg
Viikon kysymys: Miksei tullut luumuja?
Tänä vuonna kahteen luumupuuhun ei tullut yhtään luumua. Eivät kyllä kukkineetkaan keväällä. Viime kesänä luumuja tuli todella paljon. Edelliskevään kukkimisesta en tiedä, koska ostimme 100 vuotta vanhan torpan viime kesänä. Lehtiä on puissa ja näyttävät ihan terveiltä. Puilla korkeutta n. 2,5 metriä.
20226_78590.jpg
Mullanvaihto piristää huonekasveja
Kasvaakseen ja viihtyäkseen huonekasvi tarvitsee uuden, ravinnepitoisen mullan. Mullanvaihdon tarpeen ratkaisee yleensä juurten kunto. Osalle huonekasveista multa on vaihdettava vuosittain, toiset viihtyvät samassa mullassa useita vuosia. Mullanvaihdon yhteydessä ruukun voi vaihtaa suurempaan tai sovittaa ruukun sisustukseen sopivaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton